Elegük lett belőle, hogy a politikusok csak úgy kényükre-kedvükre használják a zenéjüket kampányaikhoz és komoly utánajárást igényel részükről, hogy leállítsák egy-egy dal engedély nélküli felhasználását.


Egy zenészek által működtetett nonprofit szervezet, az Artist Rights Alliance nyílt levelett intézett a két nagy amerikai politikai párthoz és a különböző hatalmi ágak képviselőihez, hogy hozzanak nyílt és egyértelmű szabályokat arról, hogyan is használnak fel dalokat a különböző politikusok és a pártok kampányokhoz – írja a Pitchfork.


Rosszul sülhet el egy kampányrendezvényen lejátszott dal

Parker Johnson/Unsplash

Gyakran előfordult az utóbbi időkben ugyanis, hogy az előadók beleegyezése nélkül játszották a dalaikat kampányeseményeken, és végül peres úton kellett megtiltaniuk politikusoknak, hogy a beleegyezésük nélkül a zenéjükkel kampányolajnak. Így fogalmaz a nyílt levél:

Rengetegszer láthattuk, hogyan kevernek bele művészeket és az örököseiket is politikai ügyekbe az akaratuk ellenére, aztán pedig csak agresszív fellépéssel tudják megakadályozni a zenéjük felhasználását – általában dalokat, amiket tévében is közvetített politikai rendezvényeken játszanak le politikusok. Összezavarhatja a rajongóikat és csalódást is tud okozni nekik, sőt még az előadók hosszútávú bevételeire is hatással lehet az ilyesmi – arról nem is beszélve, hogy nem is helyes felhasználni bármit az engedélyük nélkül.

A nyílt levelet egy halom világsztár írta alá, a teljesség igénye nélkül szerepel a listán az Aerosmith, Alanis Morissette, a Blondie, Cyndi Lauper, Elton John, Elvis Costello, a Fall Out Boy, a Green Day, Keith Richards, Kurt Cobain örökösei, Lionel Richie, a Linkin Park, Lorde, Lykke Li, Mick Jagger, a Pearl Jam, a Panic! At The Disco, az R.E.M., Regina Spektor, Sheryl Crow és Sia is többek között. A teljes névsort ide kattintva lehet elolvasni.

A figyelmetekbe ajánljuk