Lana Del Rey, macskával a házuk előtt

1985. június 21-én született korunk egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező énekesnője, Lana Del Rey. Bár kezdetben inkább a filmezés és az írás érdekelte, sőt végül filozófiából szerzett diplomát, 35 éves korára elmondhatja magáról, hogy hatszoros Grammy-jelölt előadó.


Az énekes Elizabeth Woolridge Grant néven született New Yorkban. Művésznevét 2008-ban vette fel, miután lediplomázott, és kiadta első három dalát tartalmazó albumát, a Kill Killt – ezt egyébként még Lizzy Grant néven tette. A Lanát az egykori hollywoodi sztár, Lana Turner nyomán választotta, míg a Del Rey-t a Ford Motor Company egyik Brazíliában gyártott típusa után vette fel. Bár kezdetben szerette volna, ha ezt a nevet együttese viselné, végül menedzserei és művésztársai hatására megtartotta önmagának.

2008-as, mérsékelt érdeklődéssel fogadott első lemeze után végül 2012-ben tudott igazán ismertté válni, ekkor adta ki ugyanis is talán máig is legnépszerűbb lemezét, a Born to Die-t, melyen olyan mára már világsikerré vált szerzemények találhatóak meg, mint például a Videogames, a Blue Jeans, a Summertime Sadness vagy épp a címadó dal, a Born to Die. Az album végül 11 országban léphetett fel a toplisták dobogójának legmagasabb fokára. Ezt követően persze nem volt megállás, sorra kapta a legnagyobb márkáktól a felkéréseket, így dolgozott együtt például a Jaguarral, a Paris Motor Shown vagy épp a H&M-mel.

Lana Del Rey - Born To Die (Official Music Video)

Következő stúdióalbumát még ugyanebben az évben Paradise címmel adta ki. A lemez olyan számokat tartalmazott, mint például a Blue Velvet, az American vagy épp a Cola. Az album ott szerepelt a Legjobb Pop albumok kategóriájában a 56. Grammy-díjátadón – ezt végül nem sikerült megnyernie Del Rey-nek –, de ezt követően a világsztár neve bekerült az MTV European Music Awards, a Brit Awards és az Echo Awards jelöltjei közé is. Mind a három díjátadóról szoborral tért haza.

Az elmúlt 8 évben 5 albummal ajándékozta meg követőit Del Rey: 2014-ben jelent meg az Ultraviolence, 2015-ben Honeymoon, 2017-ben a Lust for Life, 2019-ben a Norman Fucking Rockwell, 2020-ban pedig a Chemtrails Over the Country Club.

Bár valóban nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező énekesnő jelenleg a világon, Del Rey-t karrierje során folyamatosan kritikák érik. Sokak számára az egyik legnagyobb problémát azt jelenti, hogy a világsztár gyakorlatilag nyíltan népszerűsíti a kapcsolatokon belüli, nők és férfiak között létrejövő alá-felé rendeltséget, valamint pozitív színben tünteti fel a nők kitartottságát.

Lana Del Rey - Norman F***ing Rockwell

Ezenkívül rendszeresen keveredik ellentmondásokba életével kapcsolatban: egy ideig azt hirdette, hogy nincstelenként, egy lakókocsiparkban élt, ám ez minden valószínűséggel csak marketingfogás, hiszen apja – akivel nem mellesleg nagyon jó kapcsolatot ápol és folyamatosan támogatja – valójában egy milliomos vállalkozó. Ezt támasztja alá az is, hogy maga Del Rey nyilatkozta többször is, hogy imidzsét – apja közbenjárásának köszönhetően – marketingesek és jogászok segítségével építette fel.

A figyelmetekbe ajánljuk