Videó: Bach zenéjére törnek szanaszét a tányérok
Vimeo / Optical Arts

Videó: Bach zenéjére törnek szanaszét a tányérok

Vadul végződő vacsoraparti ihlette az egyik londoni kreatív stúdió, az Optical Arts legújabb kisfilmjét.


Mi a közös Bach D-moll toccata és fúga című műve és néhány törött tányér vagy pohár között? Az Optical Arts kollektíva kreatívjai szerint a világhírű zeneszerző orgonára írt darabja és a féktelen bulikban történő kisebb balesetek, mint például a pohártörések és az ételek, italok szétkenése az abroszon, fizikai és elméleti síkon is kapcsolatban állnak egymással.

A "toccata" elnevezés az olasz „érinteni" szóból származik, maga a zenemű pedig olyan kompozícióra utal, ami az előadó kifinomult technikáinak bemutatására szolgál. Bach virtuóz műve hátborzongató hangsorainak köszönhetően a 30-as évektől egészen a 60-as évekig a horrorfilmek közkedvelt zenei aláfestése volt, és olyannyira klisévé vált, hogy már szinte lehetetlen is más kontextusban elképzelni.

Rémálomként végződő fogadás, drámai zenére

Éppen a levetkőzhetetlen drámaisága miatt került párhuzamba egy rémálomként végződő fogadás képeivel: a készítők szerint a videó az idő természetét és a rendezetlenségben rejlő kreativitást térképezi fel, illetve azt, hogy milyen kapcsolatban állnak mindezek a zenével.

A levegőben lebegő, majd egymás után felrobbanó tárgyak, a rendezettségből hirtelen kialakuló káosz tökéletesen leköveti Bach szerzeményének katartikus csúcspontjait, ez a tökéletes összhang pedig csemege a szemnek és a fülnek egyaránt.

Forrás: This Is Colossal

Szerző: Fülöp Luca

A figyelmetekbe ajánljuk