silhouette photography of person

Egyes kozmológusok úgy vélik, hogy a mi távoli jövőnkhöz hasonló korábbi, hideg, sötét, üres világegyetem lehetett a mi saját ősrobbanásunk forrása.


Ahhoz, hogy valóban választ kapjunk arra a kérdésre, hogyan keletkezhetett valami a semmiből, meg kellene magyaráznunk az egész Univerzum kvantumállapotát a Planck-korszak kezdetén. Minden erre irányuló kísérlet továbbra is erősen spekulatív. Némelyikük természetfeletti erőkre, például egy tervezőre hivatkozik. Más magyarázatjelöltek azonban a fizika területén belül maradnak, mint például a multiverzum, amely végtelen számú párhuzamos univerzumot tartalmaz, vagy az Univerzum ciklikus modelljei, amelyek születnek és újjászületnek folyamatosan.

Hogyan jött létre a ciklusok egész rendszere? A ciklusok keletkezésének mélyebb kérdésére három nagy vonalakban három lehetőség kínálkozik. Lehet, hogy egyáltalán nincs fizikai magyarázat. Vagy lehetnek végtelenül ismétlődő ciklusok, amelyek mindegyike egy-egy saját univerzum, és minden egyes univerzum kezdeti kvantumállapotát az előző univerzum valamely tulajdonsága magyarázza. Vagy lehet egyetlen ciklus és egyetlen ismétlődő világegyetem, amelynek kezdetét a ciklus végének valamilyen tulajdonsága magyarázza.

Az utóbbi két megközelítés elkerül minden ok nélküli esemény szükségességét, és ez adja a sajátos vonzerejüket. Semmi sem maradna megmagyarázatlanul a fizika számára. A Nobel-díjas Roger Penrose elmélete szerint a mi ősrobbanásunk egyetlen kvantum-multi-világegyetem újjászületése lehet, amely végtelenül sok különböző, együttesen előforduló univerzumot tartalmaz. Minden lehetséges megtörténik, aztán újra és újra és újra és újra.

Egy tudományfilozófus számára Penrose látomása lenyűgöző. Új lehetőségeket nyit meg az ősrobbanás magyarázatára, túlmutatva a hétköznapi ok-okozati összefüggéseken. Ezért nagyszerű próbatétel a fizika különböző módozatainak feltárásához, amelyekkel a fizika magyarázhatja világunkat. A mítoszok szerelmesei számára az egyciklusos formában az ouroborosz, vagyis a világkígyó ókori eszméjének lenyűgöző modern újjáéledését jelenti az elmélet, ami az ókori Egyiptom óta népszerű és a világ minden táján találtak az óriás, saját farkába harapó kígyó mítoszának megjelenéséről nyomokat.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk