10 másodperc több mint 6 millióért: ennyit ért egy online is elérhető videó

Egészen durva összeget fizettek egy videóért, amit akár te is megnézhetsz. De akkor miért ért mégis ennyit?


2020 októberében egy műgyűjtő 67 ezer dollárt, vagyis nagyjából 20 millió forintot fizetett egy mindössze 10 másodperces videóért. A videó online is elérhető, szóval elsőre őrültségnek tűnhet, de valójában kiváló befektetésnek bizonyult. A Miamiban élő Pablo Rodriguez-Fraile egy Beeple nevű digitális művész munkáját vásárolta meg, akinek a digitális aláírása bele van kódolva blockchain révén az eredeti fájlba.

Amitől igazán értékessé válik, az pont ez a bizonyos digitális aláírás, ami miatt kétséget kizáróan megállapítható a művész személye. Vagyis egészen biztosan eredeti a fájl, ez pedig pont úgy működik, mint a műkereskedelemben általában. Minél ismertebbé válik egy művész, annál inkább felmegy az eredeti alkotásának az ára, amit a műkereskedő majd sokkal drágábban adhat tovább és ezt tette Rodriguez-Fraile is.

Nemrég ugyanis eladta a 10 másodperces videó eredeti fájlját egy aukción 6,6 millió dollárért, ami forintban nagyjából majdnem 2 milliárd forintnak felel meg. Szóval egy 20 millió forintos befektetésből csinált közel 2 milliárdot, ami azért elég szép üzlet. Kiváló befektetés egyébként jelenleg digitális aláírásba fektetni jelenleg a művészvilágban, havi 86 millió mozog ilyen ügyletek kapcsán. Persze a veszélye, mint minden ilyennek, hogy ha a hype elhal, akkor az ember veszíthet is vele sokat.

(Forrás: Reuters)


A figyelmetekbe ajánljuk