A szörf mellett a breaktánc is olimpiai sport lesz

A szörf mellett a breaktánc is olimpiai sport lesz

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének hétfői döntése szerint a szörf, a gördeszka és a falmászás mellett új sportágként a breaktánc is bekerült a 2024-es versenyprogramba.


A párizsi szervezőbizottság tavaly javasolta a négy sportág felvételét. A hullámlovaglás, a falmászás és a gördeszka a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián is szerepel majd, negyedikként a japán házigazdák kívánságára a karatét illesztették be a műsorba. A breaktánc később csatlakozik majd, a 2024-ben megrendezett párizsi olimpián. Utóbbi egyébként 2018-ban a Buenos Airesben rendezett Ifjúsági Olimpián mutatkozott be először.

A francia szervezők közölték, a négy sportág bevonásával egy új, fiatal közönségréteg számára szeretnék vonzóvá tenni az olimpiai játékokat. Ezért is adnak egyre nagyobb teret a városi sport koncepciójának, mert – a NOB megfogalmazása szerint – ezek a sportágak befogadóak, vonzóak és a hagyományos arénákon kívül is űzhetőek.

A szörf versenyeit Párizstól több mint 15 ezer kilométerre, a Csendes-óceánon, Tahiti egyik strandján rendezik. A breakdance olimpiai bemutatkozása pedig az impozáns Place de le Concorde-on fog megtörténni.

A NOB sajtóközleménye kiemeli, a hogy a 2024-es program kialakításánál a fiatal célközönség megszólítása mellett a nemek közötti egyenlőség volt a másik legfontosabb szempont, ezért ugyanannyi női sportoló indulhat majd a francia fővárosban, amennyi férfi versenyző áll rajthoz. Tokióban még 51,2, illetve 48,8 százalék lesz az arány a férfiak javára. A vegyes versenyek száma 18-ról 22-re módosul.

(MTI / AP)

A figyelmetekbe ajánljuk