A modernkori játékokat útjára indító Pierre de Coubertin olimpiai öt karikát ábrázoló eredeti rajzát bocsátják árverésre Cannes-ban.

Az olimpiai ügyekben járatos insidethegames.com portál szerint az aukciót vasárnap tartják, a licit 100 ezer euróról (35 millió forintról) indul. Az öt kontinenst szimbolizáló színes öt karika 21x27,5 centis fehér vásznon látható. Coubertin 1913 augusztusában mutatta be a tervét, a kész művet végül az első világháborút követően, az 1920-as antwerpeni olimpia megnyitója előtt mutatták be. És ha abból indulunk ki, hogy alig több mint fél éve Coubertin legendás szónoklatának írott változatáért 8,8 millió dollárt (2,62 milliárd forint) fizettek egy New York-i árverésen, akkor valószínűleg most sem áll meg kikiáltási áron a relikvia.

Az Coubertin szónoklat vételára egyébként majdnem 3 millió dollárral múlta felül az addigi legdrágább sportrelikvia árát.

Fun fact: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!" Ezt a legendás mondást Coubertinnek tulajdonítják, pedig Ethelbert Talbot, Közép-Pennsylvania episzkopiális (anglikán) érseke mondta el az 1908-as londoni olimpia előestéjén, a versenyzők számára rendezett misén a Szent Pál katedrálisban (Wikipédia).

Friss

Kiderült, mi okozza az északi fényt

Bár az északi fény a világ talán leglátványosabb természeti jelensége, kialakulásának okával eddig nem voltak teljesen tisztában a tudósok. Egy frissen közölt tanulmányban viszont úgy tűnik, sikerült leírni, hogy mitől alakulnak ki az északi égbolton megjelenő kék, zöld és lila hullámzások.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.14.

Hétfő reggel Jaoquin Phoenix gondolatait idézzük, aki a kitartás fontosságára hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk