A kikiáltási ár hússzorosáért kelt el.


A vártnál jóval nagyobb összegért kelt el Pablo Picasso karórája egyik karórája a Bonham árverésén. A spanyol festőművész kifejezetten szerette az órákat, volt is egy kisebb óragyűjteménye, és az értékesebb darabjaival gyakran büszkélkedett is.

A most elárverezett óra azért is különleges, mert a számlapon a számok helyett Pablo Picasso szerepel. Az óragyártásban ugyanis gyakran helyettesítik betűkkel a számokat, a festőnek pedig pontosan 12 betűből áll a neve, így a teljes neve felfért a karórára.

Bonham

A szerkezetet Michael Z. Berger svájci óragyártó készítette 1960 környékén, de az órát Picasso végül Lela Kanellopulu görög képzőművésznek ajándékozta.

Ugyan a különleges órát a Bonham 12-18 ezer euróra saccolta, mégis jócskán többért kelt el a heves licitverseny végére: 219 ezer eurót, azaz nagyjából 76 millió forintot adtak érte.

Egyébkét a napokban egy Picasso-festmény is elkelt a New York-i Christie's aukciós ház árverésén 103,4 millió dollárért (nagyjából 30,3 milliárd forint), ezzel pedig már az ötödik képe lépte át a százmilliós határt.

(telex)


Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Wikimedia

Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes akár 14 ezer kilométert is megtenni

A bogáncslepke akár 12-14 ezer kilométert is megtesz Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez pedig a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk