aprópénz
Ha mostanában aggaszt, hogy mennyi pénzt költesz, talán már elgondolkodtál azon, hogy kipróbáld a költekezésmentes hónapot, mellyel visszább foghatod a kiadásaidat. A vásárlásmentes hónap népszerű gyakorlat, amely segít felülvizsgálni a vásárlási és költekezési szokásaidat, és kontrollt nyerhetsz azokon a területeken, ahol hajlamos vagy túlzásba vinni a shoppingolást.

Első lépés

Ki kell találnod, hogy miért akarsz egy költésmentes hónapot teljesíteni, mi a motivációd, és hogy ez reális-e számodra a jelenlegi helyzetedben.

Tervezés

Mindig érdemes pluszmunkát végezni, hogy felkészülj a jövőre. Adj magadnak legalább néhány napot, hogy megtervezd és előkészítsd a vásárlásmentes hónapodat. Találd ki, hogy mit veszel most, amit nem szeretnél megvenni a kihívásodon. Érdemes gyorsan beszerezni minden olyan alapvető dolgot, amit a hónap során vásároltál volna.

 Határozz meg egy könnyű kiindulópontot!

Soha nem tudsz ellenállni egy szép ruhának? Vagy talán nem tudsz visszautasítani egy meghívást a legújabb étterembe? Találd ki az úgynevezett „nem vásárolhatsz-kategóriádat", és próbálj meg olyat választani, amiről tudod, hogy be tudod tartani. Kezd mondjuk azzal, hogy egy hónapig nem eszel semmilyen étteremben, majd onnantól kezdve dolgozz tovább a kihíváson.

A legtöbb embernek élelmiszert kell vásárolnia a vásárlásmentes hónap alatt, ezért sokaknak azt mondom, hogy kezdjék az étkezésnél. Nézd meg az elmúlt három hónap kiadásait, és figyeld meg, hol költöttél a legtöbbet. Egy bizonyos étterem az? Általánosságban az étteremben fogyasztott ételek? A hétvégi étkezések? Kezdjék a legproblémásabb területtel, tervezzék meg, miképp fogják megoldani, és egy hónapig koncentráljanak arra, hogyan javíthatnak ezen"

– mondta Michelle Schroeder Gardner pénzügyi tanácsadó.

Légy kreatív az ingyenes tevékenységekkel!

Hajlamosak vagyunk automatikusan eszeveszett pénzköltéshez folyamodni, ha szórakozásról van szó. Ahelyett, hogy vásárlással vagy kocsmázással próbáljuk legyőzni az unalmunkat, alkalmazzunk alacsony költségű vagy ingyenes tevékenységeket, például hívjuk át a barátainkat egy játékestre vagy szalonnasütögetésre.

Ne add fel!

Harminc nap tényleg nem olyan hosszú idő. Ne hagyd, hogy elkeserítsen a kihívás, tekints rá inkább motivációként. Gondolj arra, hogy mennyi pénzt takarítasz meg ezzel! Ha esetleg elgyengülsz, és veszel egy pár fülbevalót vagy egy hamburgert, ne add fel teljesen. Csak kötelezd el magad újra, és haladj tovább.

(Thekitchn)

A figyelmetekbe ajánljuk