kanapé nő lány telefon kötött pulóver szoba fekszik rendel rendelés kezek

Kiüríthetik a bankszámlánkat, ellophatják az adatainkat, kifizettethetnek velünk egy nem létező csomagot. Ilyen és hasonló kockázatokkal kell szembenéznünk az online vásárlások során, amelyeknek száma jócskán megugrott a pandémiás hétköznapokban.


Az ESET szakemberi összeszedték a leggyakoribb netes átveréseket, valamint adtak néhány tippet, hogyan vásárolhatunk biztonságosan a világhálón COVID idején. A javaslatokra már csak azért is érdemes figyelni, mert alig több, mint egy hónap múlva kezdődik a Black Friday, egy hazai felmérés szerint pedig a magyarok többsége már most többet költ divatcikkekre az interneten, mint a hagyományos üzletekben.

Csaló hirdetések

Csaló hirdetésekkel egész évben találkozhatunk

Unsplash /Roberto Cortese

Bár egész évben találkozhatunk velük, a szezonális akciók idején még inkább megszaporodnak. Gyakran a közösségi oldalakon, feltört fiókokon keresztül terjednek, és általában egy olyan hamis oldalra vezetnek, amely nem létező termékeket kínál, vagy ahol kártevővel is megfertőződhet az eszközünk.

Mielőtt bármilyen adatot megadnánk, bizonyosodjunk meg róla, hogy az oldal HTTPS titkosítást használ, így megadott információink rejtve maradva érkeznek meg az adott weboldalra. A biztonságos kapcsolatot a böngésző címsorában lévő lakat ikon jelzi. Ugyanakkor nem árt, ha telepítünk az eszközünkre egy biztonsági programot, amely netbank- és tranzakcióvédelemmel is rendelkezik. Így minimalizálhatjuk a kártevők bejutásának esélyét.

Hamis webshopok

Sokszor ismert webshopok nevével élnek vissza

Unsplash /Victoria Heath

A csalók nem egy alkalommal ismert webshopok megjelenését másolják le, hogy megtévesszék a vásárlókat, oldalukon pedig hatalmas kedvezményekkel kecsegtetnek, és csak kártyás fizetést tesznek lehetővé.

Figyeljünk arra, hogy megbízható, ismert webshopokon keresztül vásároljunk. Kártyás vásárláskor pedig ha tehetjük, használjunk virtuális bankkártyát, és csak a vásárlás előtti pillanatban töltsük fel rá a szükséges összeget.

Valótlan ajándékkártyák és kuponok

A feltűnően nagy kedvezményű kuponok gyanúra adnak okot

123RF /Aleksandra Gigowska

A hamis webshopokhoz hasonlóan ebben az esetben is nem egyszer közkedvelt üzletláncok nevével visszaélve ígérnek nagy kedvezményű kuponokat és ajándékkártyákat. Ha azonban ezekre kattintunk, egy adathalász oldalra kerülünk, de banki trójai vagy billentyűzetfigyelő vírus is letöltődhet a gépünkre.

Fontos, hogyha egy ajánlat túlságosan is vonzó, ne kattintsunk a megadott linkre, inkább keressük fel az áruház hivatalos weboldalát, és ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e az akció.

A nyílt hálózat veszélyei

A nyilvános hálózatok nagy része nem biztonságos

Unsplash /Bernard Hermant

A nyilvános WiFi-k nagy része nem biztonságos, így azokat veszélyes vásárláshoz használni. Egy nyílt, elavult titkosítást használó vagy titkosítatlan kapcsolaton keresztül illetéktelenek rögzíthetik az online tevékenységeinket, vagy el is lophatják az adatainkat.

Vásárláskor használjuk az otthoni vagy a munkahelyi hálózatot, ezek hiányában pedig a mobilnetünket. Adatatink védelmére minden esetben figyeljünk, fiókjainkban használjunk komplex, egyedi jelszavakat, és kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást, amely egy plusz védelmi faktort jelent a jelszavunk feltörése esetén.

A figyelmetekbe ajánljuk