iphone telefon mobiltelefon okostelefon alkalmazások applikációk appok

A környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában segít a Tudatos Vásárló nevű mobil alkalmazás, amelynek használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros hatásait.


Az applikációt a Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta létre annak érdekében, hogy segítségével az emberek célzottabban óvják környezetüket, továbbá megelőzhessék a különféle, vegyszerek okozta betegségeket, mint például a hormonháztartás felborulása, az asztma kockázatának növekedése, a különböző rákos megbetegedések és a gyermekkori elhízás.

Az alkalmazást Androidon és iOS rendszeren is ingyenesen elérhetővé tették, telepítését követően pedig termékinformációkkal, egy három szintű pontrendszerrel, valamint különböző tippekkel és kihívásokkal segítik a megfelelő termék kiválasztásában a felhasználót.

„A háztartási vegyszerek csomagolását beborítják a különféle logók, címkék, minősítések. Zöld, öko, környezetbarát, vegán – állítják termékeikről leggyakrabban maguk a gyártók. Ebben az információ-zajban nem elvárható a vásárlótól, hogy minden egyes ilyen minősítésnek utánanézzen. Hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos"

– magyarázta Gulyás Emese, az egyesület munkatársa.

Az applikáció Android is iOS rendszerekre is elérhető.

Az alkalmazás jelenleg a leggyakrabban használt mosószereket, gépi és kézi mosogatószereket, általános tisztítószereket, vécétisztítókat és fürdőszobai tisztítókat listázza, de idén további termékkörökkel bővül az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz", és hivatalos ökocímkés darabok is.

Miután valaki hiteles környezetbarát szerekre váltott, további lépéseket is tehet: csökkentheti az általános vegyszerhasználatot vagy átállhat arra, hogy 2-3 minimális hatású szerrel tartsa tisztán otthonát.

via 24.hu

A figyelmetekbe ajánljuk