A TikTok logója.
Egy kutató szerint aggasztóan keveset tudnak a szakemberek a közösségi médiaóriás működésének hatásairól.

Az elmúlt években az emberek tömegesen kezdték el használni a TikTok nevű közösségi platformot, de a médiaóriás lehetséges egészségügyi hatásaival kapcsolatos kutatások nem tartottak lépést a vállalat fejlődésével.

Annak ellenére, hogy a TikTok mára több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkezik, a közegészségügyi szakemberek nagyon keveset tudnak arról, hogy a platform milyen egészségügyi hatással van a – többnyire fiatal – felhasználóira.

Ez azért aggasztó, mert a kutatók tudják, hogy a közösségi médiaplatformok károsak lehetnek, különösen a tizenévesek és serdülők bizonyos csoportjainak egészségére.

A platform hatalmas, de szinte semmilyen tudományos vizsgálat nem foglalkozik vele

– mondja Marco Zenone, a London School of Hygiene & Tropical Medicine egészségpolitikai kutatója.

Zenone úgy véli, hogy a kutatóknak sürgősen el kell kezdeniük felmérni, hogy a TikToknak vannak-e olyan káros hatásai, mint például a tinédzserek mentális egészségének erodálása vagy az összeesküvés-elméletek lassításának meggátolása.

Ezért a hónap elején munkatársaival együtt közzétett egy javasolt kutatási menetrendet, amelyben felvázolta, hogy a szakértőknek milyen területeket kellene megvizsgálniuk. Ezek közé tartozik az alkoholfogyasztás bemutatása a platformon, a felhasználók által adott orvosi tanácsok – amelyek a COVID-19 félretájékoztatás fényében még sürgetőbbé váltak – és a moderációs irányelvek.

Aggódnak amiatt is, hogy mi történik a felhasználókkal, amikor a személyes, érzékeny történeteket megosztó videóik vírus módjára kezdenek el terjedni, és hogy a platform hasonló hatással van-e a tizenévesek mentális egészségére, mint az Instagram.

A kutatás nagyon elmaradott, tekintve, hogy mekkora a TikTok hatósugara

– mondja Zenone.

Forrás: The Verge

A figyelmetekbe ajánljuk