Pangea szuperkontinens

Óceánparton napozhattunk volna 300 milló évvel ezelőtt

Az iskolában tanultuk, de mégis nehezen fogható fel az a tény, hogy Földünk mekkora változáson ment át több száz millió év alatt.
A Pangea csak egyike azoknak a szuperkontinenseknek, amelyeket bolygónk 3,5 milliárd éves története során létrehozott. Nagyjából 300 millió évvel ezelőtt nyerte el az óriási kontinens a teljes formáját, ami végül 180 millió évvel ezelőtt kezdett el darabokra törni a lemeztektonikai mozgások révén, és ekkor jöttek létre a ma ismert kontinensek is.

A Big Think cikkében olvasható, hogy Massimo Pietrobon amatőr kartográfus eljátszott azzal a gondolattal, hogy mennyire más lenne a világ, ha a Pangea nem szakadt volna darabokra, és a jelenlegi országoknak és lakóinak mennyire furcsa lenne, ha ezekkel a határokkal kellene együtt élni.

Pietrobon térképe inkább a nemzetközi együttműködésről szól, mint a teljes geológiai pontosságról, ezért egyes nemzetek elhelyezése nem tökéletes, de egészen pontosan mutatja, hogy megközelítően hogyan nézett volna ki a modern világunk a régi tektonikus lemezelrendezés alapján. Illetve a hűvösebb viszonyt ápoló országoknak mennyivel máshogy kellene viszonyulnia egymáshoz – már ha éltek volna ekkoriban emberek a Földön,

Pietrobon

A nagyobb verzióért katt ide.

Egyébként a szuperkontinens mellett egyetlen darab óceán volt a Földön, a Panthalassza világóceán, aminek strandjait mi magyarok is élvezhettük volna, hiszen a térkép alapján a nyílt víz szomszédságában helyezkedtünk volna el.

Ha belejönnénk a térképészetbe, akkor van még egy kiváló interaktív térkép is, amin kideríthetjük, hogy hol lennének a Földön a különböző országok az adott korban. Egészen részletesen is tudunk keresgélni: akár utcanevet, házszámot is meg lehet adni, így pontosan megtudhatod, hogy a jelenlegi házad merre lett volna pár millió évvel ezelőtt. Itt tudjuk böngészni.

A figyelmetekbe ajánljuk