Ez az első eset, hogy egy növény az evolúció révén alkalmazkodott az emberekhez.


Létezik a természetben egy érdekes és egyben kissé aggasztó biológiai trend, amit eddig csak állatoknál figyeltek meg, néhányuk ugyanis fejlődésük során alkalmazkodott az emberek által megváltozott környezethez. Ilyenek az agyar nélküli elefántok például. Növényi példát viszont nem találtak hasonlóra egészen mostanáig. Kínai kutatók viszont most felfedeztek egy őshonos növényfaj azokon a területeken, ahol több ember van. És hogy ez miért érdekes? Mert a növény elkezdett álcázó színeket felvenni.

A Fritillaria dealvayi nevet viselő növényt abból a célból terjesztik közel 2000 éve, hogy a kivonatából köhögés elleni gyógyszer készüljön, mely Kínában gyakori gyógyszernek számít. Alapjáraton a Fritillaria virító sárgás-zöldes színű szokott lenni – ez továbbra isígy van azokon a területeken, ahol kevesebbet szüretelik – szürkésbarna színt vesz viszont azokon a helyeken, ahol rendszeresen aratják, ezzel pedig környezetébe tökéletesen beolvad. Vagyis újabb bizonyítéka annak, hogy az ember formálja a környezetét, a többi faj pedig evolúció révén próbál alkalmazkodni hozzá.

(Forrás: Big Think)

Friss

Ezért lehet fontos a hazai áru fogyasztása

A szezonális áru vásárlása jót tesz a környezetnek, a termelőknek és a pénztárcánknak is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk