Néhány lépés, hogy megmentsük az óceánokat

Annak érdekében, hogy rendbe tegyük a szennyezés és klímaválság okozta károkat az óceánokban, néhány lépésre lesz szükség.


A szakértők szerint 2050-re több műanyag lesz óceánjainkban, mint hal. A korallszigetek 90 százaléka halott lesz. Az óceánok és tengerek emellett felmelegedhetnek és elsavasodhatnak, valamint oxigénhiányban szenvedhetnek a következő 30 éven belül. Néhány fontos lépés azonban megmenthet ettől a sötét jövőképtől bennünket:

1. Megállítani a melegedést: ez a lépés elég egyértelmű. Szerencsére ott van a párizsi klímaegyezmény, amely alapján egyezséget kötöttek az országok egy karbonsemleges jövőért. Ennek ellenére több elkötelezett lépésre van szükség.

2. Cselekvés: a karbonsemleges jövő nem önmagát csinálja, nekünk kell megújuló energiaforrásokat felhasználni, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiamegoldásokat biztonságossá és életképessé tenni.

3. Kék-forradalom: a zöld életmód a szárazföldön történő ételtermesztésre utal, a kék pedig a vizekben történő akvakultúra-tenyésztésre. Az óceán kihalt növényzetét így lehet pótolni, helyrehozni.

4. Ipar szabályozása: az óceánok védelmében érdemes visszafogni a halászatot és az óceánbányászatot, ezek veszélyeztetik a tengeri élőlényeket.

5. Tárgyalások: ezek segíthetek a szabályozásban, egy új ENSZ-szerződés tervezet például az antarktiszi vizek fenntartható kezelését és a biodiverzitás védelmét kérvényezi.

6. Le a műanyaggal: az óceánok műanyagszennyezését úgy állíthatjuk meg, ha alternatívát találunk a műanyagra. Ezzel kapcsolatban már rengeteg kutatás zajlik. Ez a lépés összhangban van a párizsi klímaegyezményben kimondottakkal.

7. Erdők ültetése: a szárazföldi klímavédelem kihat az óceánok védelmére is. Egy erdő ültetése például csökkentené a levegő szén-dioxid tartalmát, ami kihathat az óceánok vizeinek melegedésére.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk