unatkozó nő
A rengeteg figyelmet és csodálatot igénylő nárcisztikusok elég gyakran unatkoznak.


Erősen digitalizált világunkban számos inger áll rendelkezésünkre, emiatt nehéz elképzelni, hogy bárki unatkozhat.

Mindig van néhány új üzenetünk, ott vannak a műsorok és filmek, valamint az információk folyamatos áradata is a koronavírus legfrissebb statisztikáitól a hírességek botrányáig.

A nárcisztikus személyeknek azonban folyamatos figyelemre és csodálatra van szükségük, ezért nagy eséllyel tapasztalhatnak unalmat.

Amikor ugyanis nem kapják meg az áhított figyelmet, ürességet éreznek és unatkozni kezdenek. A nárcisztikus egyén ekkor megpróbál kiszabadulni ebből az unalomérzésből.

A Kentucky Egyetem szakembere, Albert Ksinan munkatársaival 2021-ben kutatást végzett az okostelefonok kényszeres használatáról szóló tanulmányához.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a nárcisztikusok gyakran használják okostelefonjaikat a közösségi média eléréséhez, ahol bemutathatják a preferált énképüket. Többek között azért is tehetnek így, mert unatkoznak.

A kutatók több mint 500 résztvevő körében mérték fel a nárcizmust, a kényszeres okostelefon-használatot, valamint az unalmat:

  • Nekem könnyű a tevékenységeimre koncentrálni.
  • Úgy tűnik, az idő mindig lassan telik.
  • Több ösztönzésre van szükségem ahhoz, hogy elinduljak, mint a legtöbb embernél.
  • Olyan helyzetekben, amikor várnom kell, például egy sorban, nagyon nyugtalan vagyok.
  • Gyakran csapdába esek olyan helyzetekben, amikor értelmetlen dolgokat kell tennem.
  • Sok változás és változatosság kell ahhoz, hogy igazán boldog legyek.

A tanulmányban a szerzők arról számoltak be, hogy a nárcizmus alskálákon magas pontszámot elérő emberek magasabb kényszeres okostelefon-használati pontszámmal rendelkeztek.

Az unalom ebben fontos közvetítő szerepet töltött be, legalábbis azok számára, akik a sebezhető nárcizmus skálán értek el magas értéket.

Az okostelefon-használat és a sérülékeny nárcizmus között hidat képezett tehát az unalom skála.

Úgy tűnik, hogy a kiszolgáltatott nárcisztikus egyének okostelefonjaikat ésszerű megoldásként használják az unalomból fakadó negatív érzések ellensúlyozására.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk