végrendelet

A legtöbb ember azért hagy maga után végrendeletet, hogy biztosítsa, hogy pénze, illetve vagyona a megfelelő kezekbe kerüljön a halála után. Ezek a végrendeletek pedig olyan utasításokat és feltételeket tartalmaznak, amelyeket teljesíteni kell, mielőtt a vagyontárgyak jogos tulajdonosukhoz kerülnének. Néha azonban ezek a feltételek vagy utasítások olyannyira furcsák, hogy az ember aligha hiszi el.Shakespeare

en.wikipedia.org

Végrendeletét 1616. március 25-én írta alá. A papírokat ügyvédje, Francis Collins of Warwick segítségével véglegesítette. Majd Shakespeare 1616 áprilisában, 52 évesen meghalt. Végrendeletében a „második legjobb ágyat" (+ függönyök és ágytakarók), feleségére, Anne Hathawayre hagyta, míg vagyonának jelentős részét csupán a lánya, Susanna örökölte.

A feleségével 34 évig voltak házasok.

Heinrich Heine

commons.wikimedia.org

Heinrich Heine német költő 1856-ban halt meg, és végrendelete segítségével még megragadta az utolsó alkalmat, hogy megsértse feleségét, Matildát. Teljes vagyonát a feleségére hagyta, csupán azzal a feltétellel, hogy a kedvese csak akkor kapja meg az örökséget, ha újra férjhez megy, mert azt akarta, hogy „legyen legalább egy férfi, aki megbánja a halálát".


Wellington Burt

File:Wellington R. Burt (sitting portrait).jpg - Wikipedia en.wikipedia.org

A michigani milliomos, Wellington Burt 1919-ben halt meg 87 éves korában, és végrendeletében megemlítette, hogy hatalmas vagyonát csupán 21 évvel az utolsó életben maradt unokája halála után fogja továbbadni. Burt utolsó unokája 1989-ben halt meg, és a 21 éves visszaszámlálás 2010 novemberében fejeződött be. Burt vagyonát, amelyet 100-110 millió dollárra becsültek, 92 évvel halála után osztották szét 12 leszármazottja között.

Mark Gruenwald

commons.wikimedia.org

Mark Gruenwald a Marvel képregények szerkesztője és írója volt a '80-as és '90-es években egészen 1996. augusztus 12-én bekövetkezett haláláig. Nagyban hozzájárult az Amerika Kapitány és a Vasember képregényekhez. De ő alkotta meg az olyan karaktereket is, mint a Red Guardian, az USA ügynök, Crossbones és a Vörös Koponya.

Annyira szerette a munkáját, hogy végrendeletében azt írta, hogy a hamvait a képregény első gyűjteményes kiadásának nyomtatása során a tintába kell keverni, ami 1997-ben meg is jelent.

A figyelmetekbe ajánljuk