Rami Malek, a Bohém Rapszódia című filmben.

Sokak számára a zenés filmek jelentik a szórakozás netovábbját, mivel egy ilyen mozi esetében egyszerre részesülhetnek egy fantasztikus filmes és zenei élményben. A műfaj legjobb alkotásai arról híresek, hogy nemcsak a slágerek, hanem a sztori is hosszasan megmarad az emlékezetünkben. Az alábbi cikkben öt olyan zenés filmet mutatunk be, amit nem szabad kihagynod!


Csillag Születik (2018)

A Csillag Születik című film a fantasztikus történet és a hatalmas slágerek mellett a nagy rácsodálkozásokról maradt emlékezetes, ugyanis mind Lady Gaga, mind Bradley Cooper egy teljesen új oldalukat mutatták be.

A történet szerint a lejtőn lévő rocksztár, Jackson Maine (Bradley Cooper) egy bárban megismerkedik a szinte teljesen ismeretlen énekesnővel, Allyvel (Lady Gaga). A férfi – látva a lány elképesztő tehetségét – felkarolja őt és beindítja a zenei karrierjét. A közös munka során nem meglepő módon egymásba szeretnek. A sikernek azonban megvan az ára: Ally sztárrá válását mindketten alaposan megszenvedik.

Külön érdekesség, hogy ezt a történetet nem először dolgozták fel, 1937-ben, 1954-ben és 1976-ban is filmvászonra vitték a sztorit.

Egyenesen Comptonból (2015)

A hiphop mára tagadhatatlanul az egyik legnépszerűbb zenei műfaj, ám ennek a stílusirányzatnak is megvannak a gyökerei. Az N.W.A. nevű banda kulcsfontosságú szerepet játszott a műfaj elterjedésében, mivel a dalaik a ’80-as, ’90-es évek Amerikájának legnagyobb társadalmi feszültségeiről, problémáiról szóltak.

A film az N.W.A. megalakulásáról és a tagok életének történetéről szól, tehát a moziban jó zenéből, izgalmas jelenetekből és drámából nincs hiány.

Hiphop-fanoknak kötelező!

Whiplash (2014)

A zenészek élete sem csupán a kreativitásról és a szárnyalásról szól, a sikerhez vezető út iszonyatosan nagy áldozatokat követel. Az előbb leírtakat talán a Whiplash című mozi mutatja be a legjobban.

A sztori középpontjában egy tehetséges dobos fiú (Miles Teller) áll, aki felvételt nyer az egyik legnevesebb zeneakadémiára. Itt ismerkedik meg, a legendás karmesterrel, Fletcherrel (J.K. Simmons), aki a különösen szigorú, már-már szadista munkamódszereiről híres.

A fiú mindent megtesz azért, hogy bizonyítson a mesternek, ám úgy tűnik, hogy Fletchernek semmi sem elég.

A nyughatatlan (2005)

A Joker című film okán sokan jelenleg Joaquin Phoenixet tartják a világ első számú férfi színészének. Az Oscar-díjas amerikai sztárnak azonban közel sem a Batman-filmekből ismert őrült bohóc megformálása volt az első komoly húzása. A Johnny Cashről szóló, A nyughatatlan című zenés-életrajzi filmben hasonlóan nagyot alakított a legendás énekes szerepében.

A történet Cash életét követi végig, a kezdetektől egészen a csúcsig, de a legenda mélypontjai is a szemünk elé tárulnak.

Phoenix mellett érdemes megemlítenünk a másik főszereplőt, Reese Witherspoont is, aki a fantasztikus alakításáért Oscar-díjat kapott.

Bohém Rapszódia (2018)

A 2018-as év zenés filmek tekintetében egy elképesztően sikeres esztendőnek mondható, ugyanis az előbb említett Csillag Születik mellett a Freddie Mercury és a Queen történetét bemutató Bohém Rapszódia is ennek az évnek a termése.

Kevés olyan zenekar van, amely nagyobb hatással volt az egyetemes popkultúrára, mint a Queen. Ebben az esetben nemcsak a banda, hanem a frontember Freddie Mercury életútja is filmért kiállt, a rendező Bryan Singer pedig elkészítette azt a mozit, amire a Queen-fanok sok-sok éve vártak.

A sztori akkor kezdődik, amikor Mercury csatlakozott a zenekarhoz és egészen az 1985-ös Live Aid nevű jótékonysági eseményig követhetjük végig a banda és az énekes elképesztően sikeres, mégis sokszor szívfacsaró történetét.

A Freddie Mercuryt megformáló Rami Malek alakítása olyannyira elnyerte a közönség és a kritikusok tetszését, hogy mind a Golden Globe, mind az Oscar-gálán neki ítélték oda a legjobb férfi színésznek járó díjat.

A figyelmetekbe ajánljuk