Minden eddiginél nagyobbra nőtt az ózonlyuk idén decemberben
A Német Űrkutató Központ (DLR) szerint az ózonlyuk immár már a 14 millió négyzetkilométeren elterülő Antarktisznál is nagyobb.


Példátlanul nagyra, összesen 18 millió négyzetkilométeresre növekedett a Dél-sark felett az ózonlyuk 2020 decemberében. Az erről szóló adatok 41 éves történetében még nem regisztráltak ekkora kiterjedést ebben hónapban – írja az MTI alapján a 24.hu.

A DLR jelentése alapján az ózonlyuknak a déli félteke felett az év utolsó hónapjában szinte teljesen el kellene tűnnie. A sarkvidéken a napfény hatására normális esetben megváltoznak a nyomás- és szélviszonyok, emiatt legkésőbb november elejére az ózonlyuk összeomlik, ez azonban idén nem történt meg.

A légkörkutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy idén a déli féltekén szokatlanul stabil sarki örvény alakult ki, amely az 50 kilométer magasságot is elérheti. Ennek hátterében a sarkvidéki területek és a közepes szélességi körök közötti túl gyenge légtömeghullámok állhatnak, amelyeket a Csendes-óceán különösen hideg felszíne okozhatott.

„Ez előnyös az ózonlyuk kialakulása szempontjából"

– mondta Lisa Küchelbacher, a csapat tagja.

A léghullámok aktivitása december 5-től kezdődően megnövekedett. Ez most megváltoztathatja a régió nyári viszonyait.

A figyelmetekbe ajánljuk