Tanulók tanulnak

Bravúros megyetérképet készített egy magyar apuka a gyerekeinek

Nevekkel megtanulni a megyéket? Simán!


Talán sokaknak élénken él az emlékezetében az a pillanat, amikor kisiskolásként – olykor már-már vért izzadva – próbálták megtanulni a megyéket és mellé természetesen a megyeszékhelyeket is. Kilenc-, tízévesen tudtuk, hogy hamarosan elérkezik a vaktérképes horror, ezért nyilvánvalóan mindenki megpróbálta a lehető legszorgalmasabban bemagolni őket. De lehetett volna bármiféle mankó? Egyéb tipp? Vajon miképp lehetne könnyedébben megtanulni mindezt? Zemlényi-Kovács Péter tett egy próbát, amikor a kisgyerekeinek a lehető legegyszerűbben próbálta átadni a tudását:

Az ikreim épp a megyéket tanulták, én meg elkezdtem magyarázni nekik, hogy tudjátok, Tolna megye – Tolnay Klári, Nógrád – Nógrádi György meg ilyenek, sajnos nem sokat segített rajtuk, ezért inkább megcsináltam gépen. Minden megyét próbáltam a legismertebb névviselőjével feltölteni.

– mondta a négygyermekes apuka, aki hozzátette, néha saját kedvenceit is mellőzte csak azért, hogy azok a hírességek kerüljenek fel a különleges térképre, akiknek neve a leginkább passzol az adott megyéhez:

Kiss Tibitől Nagy Feróig, a cigányprímás Bihari Jánostól a Székely himnuszt jegyző Csanády Györgyig – én olyan mohó vagyok, hogy nekem minden kell, nekem ez így egész.

Zemlényi-Kovács Péter

A figyelmetekbe ajánljuk