emberi kar
Az ausztráliai Flinders Egyetem és az Adelaide Egyetem kutatói figyeltek fel egy plusz artériára, ami korábban nem volt a felnőtt emberi test része, hiszen alapesetben csak ideiglenesen lefutott az alkarunk közepéig, de rövid időn belül el is tűnt.

A csecsemők születése előtt az alkaron lefut egy középső artéria, ami vérrel látja el a kezüket, és segít a növekedésben. Nem sokkal a születés után azonban a legtöbb ember medián ütőere elhalványul, majd teljesen eltűnik, miután a két másik elfoglalja a helyét. A Journal of Anatomy- ban a megjelent kutatás most azt mutatja, hogy az eddig eltűnő artériát megtartó emberek aránya a 18. század óta folyamatosan növekszik.

Ez egy újabb bizonyíték az emberi test mikroevolúciójára, azaz a fejlődésünk még most is zajlik.

A kutatók megállapították, hogy amíg az 1880-as években született emberek csak tíz százaléka tartotta meg artériáját, addig a 20. század végén születettek már 30 százaléka. Ezekből a számokból a csapat arra a következtetésre jutott, hogy ez a leggyorsabb ütem, amellyel az emberiség fejlődött az elmúlt 250 évben.

Ha folytatódik a tendencia - a kutatók szerint biztosan -, akkor pár évtizeden belül a többség kezén már megtalálható lesz a medián artéria. Viszont amennyire hasznos csecsemőként a plusz ütőér, olyannyira kockázatos lehet felnőttként, mivel olyan orvosi komplikációkkal is járhat, mint fájdalmas carpalis alagútszindróma.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk