Mint köztudott, sok rovar képes a saját tömegének többszörösét is cipelni, így felmerül a kérdés: mennyire volnának erősek, ha akkora méretűek lennének, mint az emberek? Vagy mi lenne akkor, ha csontszerkezet helyett nekünk is kitinpáncélunk volna? Itt vannak a válaszok!


Az amerikai állami csatorna, a PBS ismeretterjesztő szériája, az It's Okay To Be Smart legújabb epizódjában utánajárt, hogy mi lett volna, ha az evolúció során inkább mi is kitint növesztetünk. Hiszen ha például emberméretűre növelnénk egy hangyát, az elméletben könnyedén el tudna vinni egy kamiont is – mi lenne, ha mi is ekkora erővel bírnánk?

Nem minden a méret

Nos, a magyarázat alapján a bogarak pont úgy döntöttek helyesen a kitin mellett, mint az ősünk, amikor elkezdett gerincoszlopot növeszteni. A nagy méretű állatoknak ugyanis nagyobb és erősebb csontszerkezetre van szükségük, ami nehezebbé teszi őket, éppen ezért lassabbá is. A hatalmas elefántnak például vastag csontokra és sok izomra van szüksége, hogy olyan erős legyen, amilyen, de cserébe sokkal lassabb is.

Ezzel szemben a rovarok gyorsak, erősek, de rettentően kicsik. Nem véletlen, hogy a kitinpáncélos állatok nem nőttek meg nagyobbra, szemben az emlősökkel. Az átlagos emberi test tömegének nagyjából 8,5%-át teszik ki csontok, ez pedig egy kiváló arány: gyakorlatilag fajunk aranyközépút gyorsaság és fizikai erő között.

Friss

Idén is mindenkit vár Budapesten a Bar Show (x)

A Nyissunk Együtt! egy korlátozott kiadású koktélmagazin, amely a Fine Brands Company, a Moët Hennessy és a Magyar Bártender Szövetség közötti együttműködésből jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus-világjárvány következtében nehéz helyzetbe került bárokat és étteremeket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Youtube/Sarah Lee

Világrekordot jelentő összegért kelt el egy pásztorkutya

Egy jó pásztorkutya aranyat ér.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Tippek, hogy megküzdj a rád nehezedő nyomással

Nyomás alatt nehezebben teljesítünk, de néhány technika segíthet abban, hogy feloldódjunk.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk