piros köröm kézben a chanel parfüm

Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb parfümöt saját magadnak?

Akár illatfanatikus, akár új vagy a parfümök terén, nem könnyű kiválasztani a legoptimálisabbat. Ám néhány praktikával megkönnyítheted a dolgod!


Amikor egy drogériába tévedsz és odalépsz az illatpulthoz az egyetlen információ, amit az előtted lévő illatokról gyűjthetsz először, az az, hogy hogyan néz ki az üveg, ami természetesen semmit sem árul el a termékről. Természetesen ennél összetettebb a dolog. És sok esetben meghatározó pillanat lehet az életünkben, hiszen egy igazán jó vásárlással akár a „védjegyünket" választhatjuk ki ekkor, ami teljes egészében a személyiségünkhöz kapcsolódik.

Minden parfüm vagy kölni különböző jegyekből áll, amelyek meghatározzák az általános illatot. Ezek a jegyek három különböző rétegből tevődnek össze, amiket alap-, fej- és szívjegyeknek nevezünk. Ezek szinergiában működnek együtt, hogy végül egy adott illatot hozzanak létre. Egyes parfümök például virágosnak számítanak, és olyan különböző illatjegyeket tartalmaznak, mint például a rózsa, a gardénia vagy a geránium. Míg másfajta parfümök kicsit gyümölcsösebbek, ezek általában citrusos vagy almás jegyekből állnak.

Az egzotikus parfümök fűszeres jegyeket tartalmaznak, mint a csillagánizs vagy akár a fahéj. A férfi illatok is különböző jegyekkel rendelkeznek. A pézsmaillatok nehezebb, férfiasabb tónusúak, míg más kölnikben a fenyőillat vagy akár bőr alapú jegyek is megtalálhatóak.

Nézz utána!

Vásárlás előtt nézz utána, hogy milyen típusú kölniket vagy parfümöket kedveltél eddig és olvasd el milyen alapjegyeket tartalmaznak.

Csinálj tesztet!

A legfontosabb az, hogy próbáld ki a bőrödön! A bőrünknek ugyanis megvan a maga egyedi hormon- és feromonkódja, amely enyhén vagy akár rendkívüli módon megváltoztathatja az illatot. Ezért történik az, hogy máson isteninek érzed, ám magadon egyáltalán nem. Éppen ezért jó ötlet, ha egy kis mennyiséget fújsz a csuklódra, vársz néhány pillanatot, majd megszagolod az illatot a bőrödön. Néha a saját kémiai összetételétől függően fokozhatja vagy csökkentheti az illatot, valamint vannak olyan összetevők, amik nem illenek hozzánk.

Sőt sokak szerint a személyiség is befolyásoló tényező lehet a választás során. A magabiztos nők szeretik a virágos illatokat, míg az érzékenyebb hölgyek a gyümölcsös aromákat preferálják. A szenvedélyes típusok a keleties és fűszeres parfümökre esküsznek, a rohanós, sportos nők pedig leginkább a könnyed, citrusos illatokat kedvelik.

Milyen típusok léteznek?

Az illatanyagok négy különböző koncentrációban kaphatók. A magasabb koncentrációval általában az ár is magasabb. A magas koncentrációjú kölnik vagy parfümök általában erősebb illatúak és hosszabb ideig tartanak.

A legmagasabb koncentrációt egyszerűen parfümnek nevezik. Ez a szint általában egész nap kitart, ha a csuklóra vagy a pulzuspontokra fújjuk. Kifejezetten erőteljes az illata. A következő, alacsonyabb szint az eau de parfum, amely jellemzően körülbelül hat órát bír ki a felvitel után. A harmadik szintet eau de toilette-nek nevezik, ez már jóval olcsóbb, ténylegesen megfizethető és könnyedén beszerezhető az üzletekben. Jellemzően egynél több alkalmazást igényel a nap folyamán, hogy tartós legyen. A negyedik és egyben a legalacsonyabb illatkoncentráció az eau de cologne, amely csak körülbelül két órán át tart.

A figyelmetekbe ajánljuk