brown sand under blue sky during night time

Valami nagyon furcsát talált a NASA marsjárója

A Curiosity Rover a Marson olyan szén olyan szokatlan keverékét találta, amely idegen élet létezésére is utalhat.


Mivel a szén a földi élet alapja, a tudósokat mindig izgalomba hozza a szén felfedezése más bolygókon, és a Curiosity Rover a Marson a kémiai elem olyan szokatlan keverékét találta meg, amely feltételezhetően idegen élet létezésére utalhat. Ez korántsem biztos, de lehetséges. Ez egyike annak a három különböző forgatókönyvnek, amelyek a szakértők szerint létrehozhatták a Gale-kráterben található üledékben talált szenet, amelyet kilenc éven keresztül, 2012 augusztusa és 2021 júliusa között gyűjtöttek.

A Curiosity összesen 24 pormintát melegített fel, hogy elkülönítse az egyes vegyi anyagokat, és nagy eltéréseket mutatott a szén 12 és a szén 13 izotópok keveréke tekintetében: ez a két stabil szénizotóp, amelyből kiderülhet, hogyan változhatott a szénciklus az idők során. Ami különösen izgalmassá teszi ezeket az eltéréseket - egyes minták szén-13-mal dúsultak, mások pedig rendkívül szegényedtek -, az az, hogy a Föld modern kori szénciklusától eltérő, nem hagyományos folyamatokra utalnak.

A szénjelek egyik magyarázata egy óriási, molekuláris porfelhő. A Naprendszer körülbelül pár százmillió évente halad át egy ilyenen, és az általa keltett hűtő hatás szénlerakódásokat hagy maga után. A kutatócsoport szerint ez egy hihető forgatókönyv, de további vizsgálatokat igényel. Alternatív megoldásként a CO2 abiotikus, vagyis nem biológiai folyamatok révén történő átalakulása szerves vegyületekké is magyarázatot adhat arra, amit a Curiosity talált. Ebben az esetben az ultraibolya fény lehetett a kiváltó ok.

Erről a tudósok már korábban is felvetettek hipotéziseket, de ismét további vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy valóban ez történik-e vagy sem. Marad a harmadik magyarázat, amely szerint vagy az ultraibolya fény, vagy a mikrobák egykoron a biológiai folyamatok által termelt metánt alakították át - hogy az élet eredményeként létrejött szénnel állunk szemben. A másik két lehetőséghez hasonlóan itt is több bizonyítékra lesz szükségünk, hogy biztosat tudjunk, de van néhány párhuzam a Földön.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk