mars

3+1 esemény, amik az elmúlt hetekben történtek a Marson

Újabb hónap telt, a Marson pedig folyamatosan történelmi jelentőségű események történnek. Cikksorozatunk harmadik része következik!

Kína is megérkezett a Marsra

Az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a vörös bolygóra, ám Kínának most sikerült ez először – ezzel pedig a második ország lett a történelemben, aki a Marsra küldött egy űreszközt.

Kínai marsjáró is képet készít

Ahogy az első pontban is kifejtettük Kína a második ország a világon, akik űreszközt küldtek a vörös bolygóra, ezután pedig nem is kellett sokáig várni és a marsjárójuk végrehajtotta az úgynevezett ébredési folyamatát. Kinyitotta a napelemeit, kiengedte a kommunikációs antennáját, amivel a földi irányítókkal kommunikál. A Tienven-1 szonda leengedte a rámpáját, amin a Csu-zsung nevű marsjáró legurult, majd megkezdte a küldetését.

A folyamatról a Kínai Nemzeti Űrügynökség két képet is közölt:

Kínai Nemzeti Űrügynökség

Hangot és képet is közvetít egyszerre a Perseverence

A Perseverence adatai alapján 360 fokos panoráma képet készített a NASA, amelynek segítségével részletes képet kaphatunk a vörös bolygón található körülményekről. A Youtube-ra feltöltött videóban pedig nem csupán a marsi tájat csodálhatjuk meg, hanem az adatok alapján hangok is hallhatók.

Hivatalosan is megkezdte első tudományos kutatássorozatát a Perseverance

A misszió tudományos feladata, hogy tanulmányozza a Jezero krátert, így a tudósok megérthessék a régió geológiáját és a lakhatóságát múltbéli lehetőségét, valamint hogy ősi, mikroszkopikus élet jeleit kutassák. A vezető kutatók a legimpozánsabb kőzet- és üledékmintákat azonosítják és begyűjtik, a jövőbeli missziók pedig lehozhatják ezeket a Földre alaposabb tanulmányozásra. A Perseverance méréseket és teszteléseket is fog végezni, melyek a Mars jövőbeli, emberek és robotok által végzendő feltárását fogják segíteni.

Az első rész itt olvasható, a második rész pedig itt.

A figyelmetekbe ajánljuk