A Mars

A Földre zuhant marsi meteoritban talált szerves molekulák nem az élet jelei, hanem a víz és a kőzet közötti kémiai reakciók során keletkeztek a vörös bolygón, mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt.


Egy új tanulmányban a kutatók az Allan Hills 84001 meteoritra, más néven ALH 84001-re összpontosítottak. A kőzetet 1984-ben fedezték fel az antarktiszi Allan Hillsben, és a későbbi munkákból kiderült, hogy egy kozmikus becsapódás mintegy 17 millió évvel ezelőtt lőtte ki a kőzetet a vörös bolygóról, majd körülbelül 13 000 évvel ezelőtt zuhant a Földre.

A tudósok évek óta vitatkoznak azon, hogy az ALH 84001-ben található szerves vegyi anyagok hogyan keletkeztek. A lehetséges magyarázatok között szerepeltek abiotikus tényezők, például vulkáni tevékenység vagy kozmikus becsapódások, valamint ősi élet a Marson vagy a bolygónkról származó szennyeződés, miután a meteorit a Földre esett.

A rejtély megoldásához a kutatók a meteoritban található apró ásványokat elemezték. Felfedezték, hogy a benne lévő szerves vegyületek szerpentinszerű ásványokhoz kapcsolódtak. A szerpentin egy sötétzöld ásvány, amely néha foltos vagy pettyes, mint a kígyóbőr, és amely egykor nedves környezethez kapcsolódott.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az ALH 84001-ben található szerves vegyi anyagok a Földön ismert víz-kőzet kölcsönhatásokhoz hasonló események következtében alakulhattak ki. Ez azt jelenti, hogy ezek a vegyületek a sziklán átcsorgó sós víz „szüleményei”, tehát ez a kőzet nem szolgáltat közvetlen bizonyítékot az egykori marsi életre.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk