Dr. Rab Árpád, magyar jövőkutató

Ma kezdődik a jövő? Ezt gondolja az egyik legismertebb magyar jövőkutató

Az emberiséget a kezdetek óta foglalkoztatja a kérdés,hogy mit hoz a holnap. De valóban jó volna, ha látnánk? Hogyan változtatná meg az életünket, ha tudnánk, hol tartunk majd évek múlva? A tavaszi Hamu és Gyémánt magazin hasábjain Dr. Rab Árpád jövőkutató jövőképébe is bepillanthatunk.


Szeretnéd látni a jövőt?

A jövő nem fix, hanem különböző forgatókönyvek léteznek. A munkánk lényege, hogy megnézzük a jövőt, utána visszajövünk a jelenbe, és elkezdjük alakítani azt a jövőt, ami nekünk tetszik. Úgyhogy persze, szeretném megismerni a jövőt, de még inkább alakítani szeretném.

Mennyiben változott az emberiség jövőképe az elmúlt pár évben?

Az ipari társadalomból fokozatosan megyünk át az információs társadalomba. Olyan változásokkal teli időszakokban és válsághelyzetekben, amilyenekben most élünk, elsősorban a demagógia, a félelem és az aggódás irányítja az embereket, emiatt disztópiákban gondolkoznak. Az ember csodálatos élőlény: megvan benne a jó és a rossz. A rombolás mindig könnyebb és jobban látszik, pedig sokkal több az építő jelleg a világban. Vannak nagy technológiai innovációk, de én az emberiség szuperképességét nem abban látom, hogy be tudjuk borítani napelemmel az űrt, hanem abban, hogy az emberek közösségi lények, és egymást segítve tudnak élni.

Mik a legnagyobb veszélyek a társadalmunkban, amelyekre most kellene figyelni, hogy később ne legyen nagyobb baj belőlük?

A legfontosabb kihívás, hogy ne váljunk termékké. Ha tudom, hogy a technológiát mire használom, akkor eszközhasználó faj vagyok, viszont, ha engem használ a technológia, akkor termékké váltam. Ha pedig mindenki termékké válik, az nem lesz jó az emberiségnek. Megvannak a technológiáink, most az a cél, hogy megtanuljuk értékteremtően használni őket.

Hamu és Gyémánt

A Hamu és Gyémánt magazin tavaszi lapszáma április 19-től elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótólés digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk