person holding white ceramic cup with hot coffee
Clay Banks/Unsplash

Otthon a kávéban – így készítsük profin a feketénket!

Lehet szeretettel, lehet lelazulva, lehet tudományosan és lehet lustán – ha az ember szereti a jó kávét, nem árt, ha maga is el tudja készíteni. A tavaszi Hamu és Gyémánt magazinban segítünk eligazodni az eszközök rengetegében! Bánlaki D. Stella írása.


Kezdjük rögtön a nagy szavakkal. Az otthoni kávékészítés tulajdonképpen olyan, mint maga az élet: sokkal inkább az út benne a lényeg, mintsem a cél. Hiszen trendek jönnek és mennek, masinák és korszakok futnak fel és le, sőt manapság már a hazai kávépörkölő manufaktúrák és márkák is szaporodnak, az importkávék palettájáról nem is beszélve. Mindezt összevetve tehát a kávékészítés egy sokismeretlenes egyenlet – persze csak, ha az ember nyitott a kísérletezésre.

Először is, kávé

rajzolt f\u00e9rfi k\u00e1v\u00e9t f\u0151z


Illusztráció: Hamu és Gyémánt / Piros Zoltán

Sötét és kesernyés, világos vagy gyümölcsös, hosszú vagy rövid, klasszikus vagy tejhabos... Mindenekelőtt azt kell tisztáznunk, hogy milyen kávét szeretünk leginkább. A végtelen kütyüvásárlást és egy szemmel látható összeget azzal is megspórolhatunk, ha a különböző eszközök képességeit és az alapanyagok ízvilágát úton-útfélen kávézókban teszteljük – a jobb helyeken több típus közül válogathatunk, és az ember vásárolhat is abból a kávébabból, amelyet helyben a poharába facsartak. „Ugyanakkor hiba, ha azt gondoljuk, hogy a legfeljebb pár százezer forintos otthoni kávégépünk képes lesz ugyanazt az élményt adni, mint a 3-7 millió forintos kávéházi gépek – mondja Tóth Sándor baristabajnok, A Kávé Háza tulajdonosa. – De ha tudomásul vesszük, hogy az otthoni eszköz legfeljebb a saját kategóriájához képest teljesít jól, akkor nem fogunk csalódni.”

A koffein két parancsolata

Csakúgy, mint a finom étel, a finom kávé is a jó minőségű, friss alapanyaggal kezdődik – ez egyben az otthoni kávékészítés első számú leckéje is. Ehhez a kiváló kávébabon kívül megkerülhetetlen a saját kávéőrlő gép is, hiszen a kávészem belsejéből az őrlés pillanatában kezdenek el kioldódni az íz- és illatanyagokat tartalmazó olajok, és ezek még a legmegfelelőbb tárolás mellett is folyamatosan veszítenek minőségükből. Néhány nagy márka túlárazott termékét leszámítva a kávédarálókra is igaz, hogy a drágább jobb, viszont már a kevésbé konzisztensen, ámde frissen darált alapanyag is elképesztő mértékben javítja az otthoni kortyélményt a daráltan vásárolt kávéhoz képest. A második számú lecke a hőmérsékletről szól: a kávéőrlemény általában a 88-92 °C közötti hőmérsékletet szereti, semmiképp sem a lobogó forróságot. Ezt a hőmérsékletet extra kütyü nélkül a legegyszerűbben úgy tudjuk megcélozni és eltalálni, hogy a forrási hőmérséklet elérése után körülbelül egy percig állni hagyjuk a vízforralóban vagy a tűzhelyen forralt vizet.

Hamu és Gyémánt

Hogyan tovább? A Hamu és Gyémánt magazin tavaszi lapszámában segítünk eligazodni! A magazin a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótólés digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk