Szöveg: Szakszon Réka
Bár a Mestercukrász című televíziós műsornak köszönhetően ismerte meg az ország Enzsöl Balázs nevét, a szakmában már jóval korábban bizonyított: Michelin-csillagos étterem és hotel is szerepel a listáján, melyeknek megújította desszertkínálatát a világ számos pontján. Lássuk, hogyan kap életében egyensúlyt a gyorsaság és a lassúság kettőse.
„Az életemben két sebesség van: vagy száz százalékon pörgök, vagy nullára lassulok le. Az alaphelyzet mindenképpen gyors, de be szoktam iktatni egy-két napos pihenőket. Ilyenkor szó szerint semmit nem csinálok: nincs beállítva ébresztő, nincs program, azt pedig végképp nem tervezem meg, hogy mit eszem. Emellett nagyon szeretek futni, főként a természetben – a mozgás és a fülemben lévő zene olyan szinergiákat indít el, amelyek segítik a gondolkodási folyamatot, ilyenkor jönnek a legjobb ötletek.”
Cukrász-tanácsadóként járod a világot. Történt valaha olyan, hogy láttál egy desszertet, és sajnáltad, hogy nem te találtad ki?
Sokfelől szeretek inspirálódni, de nem követek másokat, hiszen akkor csak futnék a trendek után. Ha látok egy jó süteményt, ami tetszik, megpróbálom magasabb szintre emelni. A desszertek világában általában a horizontális építkezés jellemző: van egy magasság, 6-7 cm, ami fölé nagyon nehéz menni. Nekem ez lett a kihívás, ezért kezdtem el felfelé építkezni. Az első általam kifejlesztett valósághű, térbeli formatorták 15 centiméteresek voltak, a legutóbbi 34 centiméteres, a következőt pedig 50 centiméteresre tervezem. Ahogyan a sportban, a desszertek világában is azért vannak a rekordok, hogy megdöntsük őket.
Az Enzsöl Balázzsal készült teljes interjút keressétek a Hamu és Gyémánt téli lapszámában, amely elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.