Zara Rutherford

Zara Rutherford

19 éves a legfiatalabb nő, aki egyedül körberepülte a világot

Öthónapos útja során Zara Rutherford 52 országot és öt kontinenst repült át, ami több, mint 50 ezer km-t jelent.


Zara Rutherford mindig is arról álmodott, hogy egyedül körberepüli a világot, de sosem gondolta volna, hogy ez valaha tényleg teljesülhet. Drága, veszélyes és bonyolult logisztikai rémálomnak tartotta. Amikor viszont befejezte az iskolát, úgy döntött, hogy megpróbálja valóra váltani álmát, bármekkora őrültség is legyen. A dolog pedig végül sikerrel járt!

Rutherford, a 19 éves belga-brit tinédzser csütörtökön a legfiatalabb nő lett valaha, aki egyedül körberepülte a Földet. Az utat a Shark ultrakönnyű repülőgéppel teljesítette, egy olyan géppel, amely akár 300 kilométer/óra sebességre is képes. Öthónapos útja során 52 országot és öt kontinenst repült át, több, mint 50 ezer kilómétert megtéve. Rutherfordot éljenzés és taps fogadta, amikor leszállt a belgiumi Kortrijk-Wevelgem repülőtéren.

A korábbi rekordot az afgán-amerikai Shaesta Waiz állította fel, aki 2017-ben tette meg 30 évesen az utat. A belga-brit tinédzser mindössze egy évvel idősebb Mason Andrewsnál, a szólórepülés legfiatalabb férfi rekorderénél egyébként. A szintén amerikai Andrews 2018-ban, 18 évesen repülte körbe a világot.

Most, hogy újra Belgiumban van, Rutherford azt tervezi, hogy elektromérnöki tanulmányokat folytat, amint elkezdi az egyetemet. Reméli, hogy a repülése több lányt fog arra ösztönözni, hogy természettudományokat és mérnöki tanulmányokat folytasson, és olyan példaképet ad nekik, aki hasonlít rájuk.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk