laboratóriumi egér

Illusztráció

Tudósok teljesen meggyógyítottak pár lebénult egeret

A tudósok egy új kísérlet során megoperált szinte minden bénult egér képes volt normálisan járni, miután gerincvelő-implantátumot kaptak.


De vajon az embereknél is működni fog? A kutatók a hétvégén az Advanced Science című folyóiratban tettek közzé egy új tanulmányt, amiben azt állítják, hogy a technikát az emberi gyógyászatban is alkalmazhatják a jövőben.

Ha ez embereken is működik, és úgy gondoljuk, hogy fog, akkor ez minden lebénult embernek reményt adhat arra, hogy képes lesz újra járni.

– mondta a Sagol Center for Regenerative Biotechnology kutatócsoportja a Times of Israel című izraeli lapnak, hozzátéve, hogy a csapat már megkezdte a klinikai vizsgálatokról szóló tárgyalásokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal.

A kísérletre a Tel Aviv-i Egyetemen került sor, ahol a Tal Dvir professzor által vezetett csapat emberi sejtekből gerincvelőszövetet állított elő, és azt hosszú távon bénult egerekbe ültette be.

A 15 egérből, amelyeket megoperáltak, 12 képes volt normálisan járni.

Az egerek több ember sejtjeiből származó gerincbeültetést kaptak, de az emberi betegek esetében a terv az lenne, hogy mindenkinek egyedi gerincet növesztenek a saját testének sejtjeiből. Ha jóváhagyják, a tanulmány szerzői a következtetéseikben azt írták, hogy személyre szabott hidrogélt hoznának létre, amelyet beültetnének a páciensekbe.

Az azonban mindig bizonytalan, hogy egy állatokon tesztelt terápia működni fog-e az emberekben. A Harvard 2020-ban közzétett egy jelentést azokról az okokról, amiért az egereken tesztelt gyógyszerek gyakran megbuknak az emberi vizsgálatokban.

A probléma egy része az, hogy bár az emberek és az egerek génjei a Nemzeti Humán Genomkutató Intézet szerint osztoznak néhány dologban, de ezek a sejtekben másképp működnek. A harvardi jelentés szerint például egereken működő több száz Alzheimer-kór-kezelés közül egyik sem működik az embereken.

Ha mindannyian egerek lennénk, az Alzheimer-kór, a rák, a cukorbetegség és a legtöbb örökletes rendellenesség a múlté lenne

– olvasható a jelentésben.


A figyelmetekbe ajánljuk