person showing green and black eyelid closeup photography

Folyamatosan megvakulunk rövid időre, de javul a látásunk tőle

Furán hangzik bizonyára ez, de valóban igaz, hogy amikor a szemünk újratervez, egy rövid időszakra blokkolódik a látásunk, viszont ettől csak jobb lesz utána.


Amikor a körülöttünk lévő világot nézzük, a szemünk folyamatosan újraértékeli, amit látunk. Egy új kutatás szerint amikor ez megtörténik, egy rövid időre vakok is leszünk, a látásunk ugyanis automatikusan blokkolódik. A kutatás a foveolát vizsgálta, a retina egy apró részét, amelyet a finom részletek meglátására használunk. Amikor valakit keresünk a tömegben, vagy megpróbálunk távolról meglátni egy közlekedési táblát, a foveola az, amire támaszkodunk, hogy jelentést küldjön az agynak.

A szemünk apró és gyors tekintetváltásokat, úgynevezett mikroszakkádokat végez, amikor közelről nézünk valamit, és az új tanulmány kimutatta, hogy ezek a mikroszakkádok átmenetileg ki is kapcsolják a látásunkat, ami összességében úgy tűnik, javítja a látást.

Az, hogy hogyan és mikor irányítjuk a tekintetünket, döntő fontosságú a jó látás szempontjából. Gondoljunk erre úgy, mintha egy távcsövet forgatnánk és élesítve a lencséjét, hogy tisztán lássuk a környezetünket. Azt, hogy a szem nagyobb tekintetváltások során átmenetileg elvakul, már dokumentálták korábban. Itt a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kisebb tekintetváltások ugyanígy működnek-e.

A szemvizsgálat kimutatta, hogy a látás gyorsan helyreáll a szem közepén a rövid vakság után, majd tovább javul. Összességében a látás pedig a szem szakkád vagy a szem gyors mozgása után javult. A látáskiesés ezen apró pillanatai viszont olyan gyorsan történnek, hogy nem vagyunk tudatában annak, hogy megtörténnek, és nem vagyunk tudatában az összes mikroszkopikus tekintetváltásnak sem, ami a körülöttünk lévő dolgok figyelése közben történik.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk