brown short coated dog in orange hoodie

Ne hagyd, hogy a kutyád ott végezze a dolgát, ahol ő akarja!

Nagyon nem tesz jót a környezetnek, mivel a vizeletükben és a székletükben a talaj számára káros anyagok vannak.


A kutyák trágyázzák a zöldterületeket, ahol rendszeresen kakilnak és pisilnek, és nem jó értelemben. Még azokban a természetvédelmi területeken is, ahol a kutyákat pórázon kell tartani, egy új belgiumi tanulmány szerint háziállataink ürülékei komolyan zavarják az élővilágot. A kutatók becslése szerint a Ghent környéki négy természetvédelmi területen átvezető ösvények évente hektáronként akár 11,5 kilogramm nitrogénnel és 4,8 kilogramm foszforral is szennyezettek. A nitrogén a kutyavizeletből és a kutyaürülékből egyaránt származik, míg a foszfor főként az utóbbiból.

Ilyen magas koncentrációban a tanulmány szerzői szerint ezek a tápanyagok jelentősen befolyásolhatják a biológiai sokféleséget és az ökoszisztéma működését. A mostani vizsgálatban részt vevő négy természetvédelmi terület mindegyikén a kutatók másfél év alatt 1629 kutyalátogatót számoltak össze. Míg a legtöbb kutyát pórázon tartották, közel egyharmadukat nem, annak ellenére, hogy a rezervátumokban ez volt a szabály.

A modellek azt mutatják, hogy ha mindezek a kutyák pórázon lennének, akkor az ösvények mentén a nitrogén- és foszforkoncentráció jelentősen megnövekedne, elérve az évi 175 kg nitrogént és 73 kg foszfort. Ha a genti természetvédelmi területeket látogató összes állattartó egyrészt pórázon tartaná kutyáját, másrészt időt szánna arra, hogy összeszedje kutyája ürülékét, a modellek szerint 56 százalékkal lehetne csökkenteni a nitrogénszennyezést, és 97 százalékkal a foszforszennyezést ezeken az ösvényeken.

Az eredmények hangsúlyozzák, mennyire fontos, hogy a zöldterületeken pórázon tartsuk és takarítsuk fel háziállataink után a kutyákat. A szabadon engedett kutyák valószínűleg olyan módon járulnak hozzá a fajok pusztulásához, amiről a gazdáik nem is tudnak. Sajnos a kutyakakit ritkán veszik figyelembe, mint a nitrogén- és foszforszennyezés forrását, annak ellenére, hogy potenciálisan hatalmas mértékben hozzájárulhatnak a szennyezéshez.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk