vetítőgép
Fotó: Shutterstock

Nevetőgörcsöt kaptak a nézők a világ legelső horrorfilmjén

A valaha készült legelső horrorfilm, a Le manoir du diable magyarul Az ördög kastélya – 1896-ban jelent meg. Ekkor még bőven a mozgókép zsánereinek kialakulása előtt jártunk, a korszakalkotó rövidfilm nézői pedig nem is tudtak mit kezdeni a látottakkal: félniük kellett volna, de inkább csak nevettek.


Az ördög kastélyátugyanabban az évben mutatták be, mint a híres Lumière-fivérek A vonat érkezése című alkotását. Míg azonban ezek közül csak az előbbit szánta ijesztőnek a készítője, sokkal inkább utóbbi váltott ki heves reakciókat a nézőközönség soraiban.

A vonat érkezése kapcsán terjedt el az a legenda, miszerint a vetítésen hatalmas pánik lett úrrá, mivel a közönség azt hitte, hogy a vonat valóban közeledik, és hamarosan közéjük hajt majd.

Az ördög kastélya kevesebb mint 4 perces játékideje alatt ugyanakkor a ma ismert horrorzsáner számos elemét felsorakoztatta.

A csontvázakat, a maguktól mozgó tárgyakat, a boszorkányokat és a rejtélyes atmoszférát felvonultató alkotás vetítésein a várt reakciók teljes egészében elmaradtak, egyáltalán nem tudta megijeszteni a film a kíváncsi nézőit –sőt, a szereplők színészkedése sokakból nevetést váltott ki.

Ezt is olvasd el! 4 klasszikus horror a 90-es évekből, amitől még ma is borzongunk

Pedig az úttörő film mögött az a Georges Méliès állt, akinek az első sci-fiként elhíresült Az Utazás a Holdba című 1902-es filmklasszikust köszönhetjük.

A rendezőt korábban bűvészként ismerték Franciaország-szerte, ez jól megmagyarázza a filmjeiben gyakori látványtrükkjeihez való ragaszkodását. Az ördög kastélyáról 128 évvel később kijelenthetjük, hogyha nem is szerették a korában, a filmvágás és az említett vizuális effektek terén mindenképp újító erővel hatott.

Ez is érdekelhet: 3 alulértékelt Stephen King-regény, ha egy kis borzongásra vágynál

Az első igazán félelmetes horrorfilm

A közönség azonban csak 15 évvel később lehetett szemtanúja egy jövőbe mutató, igazán hátborzongató horrorfilmnek. Ez volt a Pokol, DanteIsteni Színjátékának adaptációja, amely a szerző útját követi nyomon a pokol kilenc szintjén keresztül.

Az 1911-ben bemutatott, 71 perces olasz produkció – az Ördög kastélyának megvalósításán túllépve – ambiciózus víziókkal, túlzó jelmezekkel, látványos díszlettervezéssel és jellegzetes operatőri munkával jellemezhető.

Az itt tapasztalható rémisztő atmoszféra tehát leginkább a 1900-as évek elején végbement technológiai fejlődéssel, illetve a mozi mint tömör történetmesélési forma térnyerésével magyarázható.

Forrás: Movieweb

A figyelmetekbe ajánljuk