biciklikormány és az azt fogó kéz a naplementében az úton
Fotó: Flo Karr / unsplash

Meg fogsz lepődni, ha megtudod, melyik a legveszélyesebb sport a világon!

Nyár van, az az időszak, amikor kimegyünk a szabadba, és újra elkezdünk aktívan mozogni, de legalább is elővesszük a biciklinket a tárolóból.


Bár az izmok megmozgatása kétségkívül jó dolog, az aktívabb életnek − különösen hosszabb ideig tartó inaktivitás után − van egy hátulütője: a sérülésveszély megnövekedése.

Vajon mennyire biztonságosak azok a sportok és tevékenységek, amiket végzünk? És melyik sportok a legveszélyesebbek? Nézzük a tényleges adatok vizsgálatát a Big Think cikkének segítségével.

A sérülések nyomon követése

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága minden sportágban nyomon követi a sérülések meghatározott típusait, és ezt online elérhetővé teszi egy sérülésfelügyeleti rendszeren keresztül. Ez az adatbázis csak azokat a sérüléseket számolja, amelyek miatt valaki kórházi sürgősségi osztályra került.

​A legveszélyesebb sportágak

s\u00falyz\u00f3z\u00f3 l\u00e1ny edz\u0151teremben

Fotó: Sushil Ghimire / unsplash

Becslések szerint 2017-ben 455 000 ember sérült meg kerékpár használata közben, és került a sürgősségi osztályra, ami a harmadik legmagasabb érték a sport- és szabadidős eszközök kategóriájában.

A legveszélyesebb sport- vagy szabadidős tevékenység az adatok szerint az edzőterembe járás és az edzőeszközök használata, ami tavaly becslések szerint 526 000 alkalommal vezetett a sürgősségi osztályra. A második helyen a kosárlabda állt, becslések szerint félmillió sérüléssel. A lovaglás például csak 49 000 sürgősségi látogatást eredményezett 2017-ben.

Ám van egy kis probléma a bizottság összesített adatainak felhasználásával. Az egyes tevékenységekben eltérőek a részvételi arányok: kevés ember sérül meg lovaglás közben, mert viszonylag kevesen lovagolnak.

Ezt a problémát kiküszöbölheti a Munkaügyi Statisztikai Hivatal időfelhasználási felmérése, ami alapján megállapítható, hogy az emberek naponta mennyi időt töltenek a különböző tevékenységek végzésével.

A leggyakoribb mozgásformák a gyaloglás, és az edzőeszközök használata. Egy átlagos napon 2,5-szer többen járnak edzőterembe, mint ahányan kosárlabdáznak. Ez azt jelenti, hogy a kosárlabda sérülésszámát 2,5-szeresére kell növelni ahhoz, hogy össze lehessen hasonlítani az edzőteremben bekövetkezett sérülésekkel.

fociz\u00f3 fi\u00fa

Fotó: Sven Kucinic / unsplash

Miután ezeket a kiigazításokat elvégeztük, a legveszélyesebb tevékenységek rangsora eléggé megváltozik:

a futball kerül az első helyre a 341 000 becsült sérüléssel. A második helyen a jégkorong áll, a kerékpározás pedig még így is tartja a harmadik helyét.

Szóval akik azon gondolkodnak, hogy egy szép nyári napon tekerjenek egy kört a bicajukkal, legyenek óvatosak.


A figyelmetekbe ajánljuk