lajka

Életét adta a hazájáért – 10 tény a Lajka-sztoriról

Ma 65 éve, hogy 162 napnyi keringés után a légkörbe visszatérve megsemmisült a bolygónkról az első élőlényt, Lajka kutyát szállító, Szputnyik–2 műhold. A túlhevült, rémült és valószínűleg éhes űrkutya egy puszta állatkínzás keretein belül életét adta hazájáért.


  • Lajka egy moszkvai kóbor kutya volt, a tudósok pedig úgy vélték, hogy az orosz kutyák már megtanulták elviselni a rendkívüli hideget és éhséget. Illetve inkább szuka kutyát szerettek volna használni a küldetéshez, mivel a nőstények kisebbek és szelídebbek voltak.
  • Lajka feltehetőleg három éves lehetett.
  • Sok név felmerült a kutya elnevezésére, mint például Kudrjavka, Zsucska és Limoncsik. A szovjet tudósok viszont azért döntöttek a Lajka név mellett, mert az világszerte nagyon népszerű volt akkoriban.

Ez is érdekelhet: Ezért lehetetlenség a holdra szállásról készült képek meghamisítása

  • A repülés célja az volt, hogy teszteljék az űrutazás biztonságát az emberek számára. Ez azonban egy garantáltan végzetes küldetés volt a kutya számára, mivel addigra még nem fejlesztették ki a visszautazás technológiáját.
  • Az űrhajót oxigéngenerátorral és az oxigénmérgezés elkerülésére és a szén-dioxid elnyelésére szolgáló eszközökkel szerelték fel. Az űrhajót ventilátorral is felszerelték, hogy kiegyenlítse a hőmérsékletet és hűvösen tartsa Lajkát, az ételt pedig viszkózus formában.
  • Annak érdekében, hogy Lajka alkalmazkodni tudjon a Szputnyik 2 apró kabinjának szűkösségeihez, kisebb ketrecekben tartották 20 napig. Illetve speciális, magas tápanyagtartalmú gélt etettek vele, amely az űrben is a tápláléka volt.
lajka

Getty Images

  • Az orvosok azt is ellenőrizték, hogyan reagál légnyomásváltozásra és a felszállást kísérő hangos zajokra. A repüléssel járó hangzavar és a nyomás megrémítette Lajkát: szívverése a normális ütem háromszorosára szökött, légzésszáma pedig megnégyszereződött.
  • Körülbelül öt-hét óra repülés után az űrhajóból nem érkeztek további életjelek Lajkától. Az űrhajó belsejében a negyedik keringés után 90 fok feletti hőmérsékletet regisztráltak. A szakemberek azonban nem is számítottak arra, hogy egy vagy két keringési pályán túljut.
  • A repülés alatt és után a Szovjetunió még napokig fenntartotta azt a fikciót, hogy a kutyus túlélte. A hivatalos dokumentumokat pedig meghamisították. A szovjet adások azt állították, hogy Laika november 12-ig életben volt. A New York Times még arról is beszámolt, hogy talán megmenthető, a szovjet közlemények azonban kilenc nap után egyértelművé tették, hogy Lajka meghalt.

Olvasd el ezt is! 90 éve született Neil Armstrong, az ember, aki elsőként járt a Holdon


  • Bár az állatok jogaival kapcsolatos aggodalmak még nem érték el a 21. század eleji szintet, sokan ellenezték a küldetést. Nagy-Britanniában, ahol a vadászattal szembeni ellenállás is egyre erősödött, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals és a British Society for Happy Dogs elítélte a kilövést. Majd állatvédők egy csoportja is tiltakozva vonult az ENSZ elé New Yorkban.

A figyelmetekbe ajánljuk