Egy toll egy halom papíron.

Illusztráció.

Odavannak az irániak a perzsa verset szavaló ukrán katonáért

A Kijev külvárosában tartózkodó amerikai fotós, Alex Louri munka közben arra lett figyelmes, hogy egy férfi egy fárszi nyelven íródott verset szaval.


Mivel Louri is beszéli a nyelvet szóba elegyedett a katonával, ezután pedig kiderült, hogy a férfit Zhenya Perepelitsának hívják, és egy héttel ezelőttig vállalkozóként dolgozott az ukrán fővárosban, ám a háború kitörése után csatlakozott a helyi civil alakulathoz. A férfi másfél éven keresztül élt Teheránban, és ott sajátította el a fárszi nyelvet.

A fotós megkérte Perepelitsát, hogy mondja el a szóban forgó verset a kamerája előtt. A videó szinte azonnal elterjedt az interneten, Ukrajna mellett Iránban is rengetegen megosztották a felvételt.

Mint később kiderült a verset egy iráni költő, Hamid Mosadeg írta, a mű pedig arról szól, hogy a lírai én egy egy rendkívül fájó kérdést tesz fel a kedvesének, amely így hangzik:

ki fogja majd elmondani neked a halálhíremet?

A New York Times beszámolója alapján Perepelitsa a videó megjelenése után több mint 1500 üzenetet kapott, főleg irániaktól, akik sok erőt kívántak neki és kitartásra buzdították.

Forrás: 444

A figyelmetekbe ajánljuk