könyvtár

Gondolhatnánk, hogy a december 24-e körül megáll az élet és mindenki elcsendesül. Ez azonban egyáltalán nincs így. Az emberiség mindig tevékeny, és az elmúlt két évezredben rengeteg olyan történelmi esemény kapcsolódik karácsony napjaihoz, amely jelentősen megváltoztatta a világ menetét.


Nagy Károly császárrá koronázása – 800

Nagy K\u00e1roly kir\u00e1ly

Fotó: Getty Images

A vallás és a keresztény hagyományok 0. december 25-éhez kötik Jézus születése napját, igaz ezt az ünnepet csak 336 óta tartják Európában a feljegyzések szerint. A történelem során az uralkodók előszeretettel alkalmazták ezt a vallási ünnepet saját koronázásuk időpontjaként is. Európa atyjának is nevezett frank uralkodó, Nagy Károly is így tett. A források szerint a 800. december 25-én zajló karácsonyi misén adta áldását rá III. Leó pápa, ezzel ő lett a római kori császárok elismert jogutódja.

Ez is érdekelhet: Ez az oka annak, hogy december 25-én ünnepeljük a karácsonyt – a legnépszerűbb ünnep története

I. (Szent) István megkoronázása – 1000

Szent Istv\u00e1n szobra

Fotó: Getty Images

Az első magyar király, I. István koronázási dátuma nem teljesen pontos, a legtöbb történész azonban 1000 karácsonyára vagy 1001. január 1-jére teszi. Akármelyik is a pontos adat, a II. Szilveszter pápa által celebrált ceremónia sorsfordító volt a magyar történelemben, ekkor lett ugyanis a Magyar Királyság keresztény vallású és értékrendű.

Celsius-skála megalkotása – 1741

Celsius-sk\u00e1la

Fotó: Getty Images

A 18. század egyik legmeghatározóbb tudósa Andreus Celsius volt. A svéd csillagász amellett, hogy figyelte az északi fény jelenségét és hazájában bevezette a Gergely-naptárat, 1741-ben létrehozta az ország első csillagvizsgálóját is. A róla elnevezett hőmérsékletskálát is ebben az évben találta ki, a tudomány szerint a publikálás pedig pont karácsonyra esett.

George Washington megfordítja a háború menetét – 1776

Washington szobra

Fotó: Getty Images

Az 1775-ben kezdődő amerikai függetlenségi háború következő év őszére már eldőlni látszott. A brit csapatok megszállták New Yorkot is, majd felkergették a maradék amerikai csapatot a Delaware folyóhoz. A később elnöknek megválasztott George Washington azonban nem adta fel a harcot, és karácsony estéjén csapást mért a megpihenő ellenségre, a mindössze 2400 fős seregével.

Ezt is olvasd el! 5 hétköznapi ember, aki megváltoztatta a történelem menetét

Tűzszünet karácsonykor – 1914

A brit és a német csapatok véres harcai az első világháború első karácsonyán pár napra elcsendesültek. 1914 szentestéjére nem hivatalos tűzszünet alakult ki, amely során a két ellenséges fél együtt ünnepelt, majd pár nappal később a háború ott folytatódott, ahol félbehagyták. A szívszorongató eseményről film is készült 2005-ben Fegyverszünet karácsonyra címmel.

Budapest ostroma – 1944

A 20. század megannyi karácsonyát belengték a háborúk szörnyűségei. 1944 is ilyen volt, a szovjetek már novemberben elkezdték az országon belül a nyomulást, majd karácsony napjaira zárult be teljesen az oroszok ostromgyűrűje a magyar főváros körül. Családok nyilatkozatai szerint épp az ünnepi vacsorára készülődtek, mikor berontottak házukba a katonák. Leváltották ezzel a nyilasok uralmát, és mondhatni itt vette kezdetét a közel 45 évig tartó szovjet uralom Magyarországon.

Apollo 8 útja – 1968

A hidegháború egyik kulcspillanata 1968 karácsonyához kötődik. A kiélezett űrversenyben egymás mellett haladó Szovjetunió és USA közül utóbbi került előnybe azzal, hogy az Apollo 8-program keretében három űrhajósuk sikerrel jutott el a Hold közelébe. 10 órát keringtek is az objektum körül, így három amerikai láthatta elsőként a Föld teljes egészét is az űrből. Ezt követte kevesebb, mint egy évvel később a Holdraszállás.

Ezt is nézd meg! 10 különleges történelmi eset, amiről lehet eddig még nem hallottál

Szovjetúnió felbomlása – 1991

Mihail Gorbacsov szovjet elnök már megválasztásától, azaz 1985-től a bipoláris világrend felbomlásán dolgozott. Mindez 1991 karácsonyára ért révbe, amikor a média számára is nyilvános sajtótájékoztatón aláírta lemondását, pár nappal később pedig maga a parlament is feloszlatta magát.

Érdekesség, hogy két évvel korábban pont ezekben a napokban lett vége a kommunizmusnak Romániában. 1989 karácsonyakor végezték ki, televíziók által is közvetített adásban Nicolae Ceausescut.

A figyelmetekbe ajánljuk