titanic
Getty Images

A Titanicról rengeteg legenda kering, de ezek nagyrésze egyáltalán nem igaz

5 elképesztő tévhit a Titanicról, amit sokáig elhittek az emberek

Immár 112 év telt el azóta, hogy megtörtént minden idők legtragikusabb és talán legismertebb tengeri balesete: 1912. április 15-én a Titanic örökre a hullámsír martalékává vált. Az óceánjáró elsüllyedése körül azóta is rengeteg teória, feltételezés kering, amelyek csak még tovább növelik a hajó köré épített legendáriumot. Vannak azonban olyanok is, amelyekről a tudomány segítségével mára bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem igazak. Ezeket mutatjuk most meg!


1. A Titanic azért süllyedt el, mert sebességi rekordot szeretett volna dönteni

Még a korabeli beszámolók között is találunk olyanokat, amelyek azt ecsetelik, hogy a Titanicnak azért kellett elsüllyednie, mert a legénység egy sebességrekordot szeretett volna felállítani. Csakhogy az Írországból az Egyesült Államokba tartó hajó kapitányainak sosem voltak ilyen tervei: az óceánjárót nem a sebesség, hanem a luxus szerelmeseinek építették.

A felszereltsége sem volt fogható a korabeli Atlantic hajóihoz, amelyek sokkal gyorsabban szelték a habokat – igaz, azok közel sem voltak annyira elegánsak, mint a Titanic.

2. Egy múmia is utazott az óceánjáró fedélzetén

titanic

A Titanic szállított milliós festményeket és műtárgyakat, de múmiát nem

Fotó: Wikipedia

Az tény, hogy a Titanic nemcsak utasokat, de azok értékes tárgyait is szállította. Mivel a hajó utasai kifejezetten tehetősek voltak, így a saját tárgyaik is rendkívül értékesek voltak. Így kaptak helyet a óceánjárón különböző, milliókat érő festmények, szobrok és étkészletek.

A korabeli sajtóban elterjedt hírek szerint egy teljesen bebalzsamozott egyiptomi múmia is a fedélzetre került, sőt voltak olyanok, akik egészen odáig merészkedtek, hogy a múmia átkával hozták összefüggésbe a tragédiát.

A későbbi azonban kutatások semmi ilyesmit nem találtak az elsüllyedt hajó fedélzetén.

Ezt is olvasd el! Szakértők sem értik a Titanic fiatal utasának titokzatos levelét

3. A harmadosztályú utasokat egyszerűen bezárták a hajó fenekére

Hosszú ideig terjedt az a hiedelem, hogy a legolcsóbb jegyekkel rendelkező, harmadosztályon utazó utasokat egyszerűen elzárták azért, hogy ne férhessenek hozzá a mentőcsónakokhoz. Bár tény, hogy ezeknek az utasoknak a kabinjuk a hajó legaljábban volt, és nekik kellett a leghosszabb utat megtenni a menekülést jelentő csónakokig, de az egyszerű hírlapi kacsa volt, hogy bezárták volna őket a hajó fenekére.

4. Egy férfi utas nőnek öltözve kapott helyet egy mentőcsónakon

A BBC összeállításában megemlíti William Slopert, aki a korabeli legendák szerint azért tudott megmenekülni, mert nőnek öltözött és így került be egy mentőcsónakba. Az köztudott, hogy az ütközést követően elsősorban a nőknek és a gyerekeknek adtak helyet ezekben a csónakokon, de Sloper történetértől később bebizonyosodott, hogy csak ő találta ki.

5. A Titanic valójában sosem süllyedt el

Ez az egyik leghíresebb teória, amit egyébként a mai napig sokan így is gondolnak.

A felvetés szerint a White Star Line társaság valójában nem is a Titanicot küldte a tragédiával végződő útra, hanem egy másik hajóját, az Olympicot.

Ez utóbbi hajó ugyanis egy 1911-es baleset során megsérült, amit azonban akkoriban nem fizetett ki a biztosító.

Ez is érdekelhet! Milliókért kelt el az a menüsor, amit a Titanic utasai fogyasztottak a tragédia előtt



Az összeesküvéselmélet-hívők szerint ezért újra útjára indították ezt a hajót, ám ezúttal azzal a szándékkal, hogy el is süllyedjen, a cég pedig megkapja a nekik járó biztosítási összeget.

A figyelmetekbe ajánljuk