Arkhimédesz-szobor
Fotó: Shutterstock

Az őseink valószínűleg véletlenül fedezték fel a szappant

Így tisztálkodtak az emberek a szappan megjelenése előtt

A szappan alapvetően két nagyon egyszerű összetevőből álló tisztálkodási eszköz, amelyről az első feljegyzések már az időszámításunk előtti kétezres években megjelentek. De vajon hogyan tisztálkodtak az őseink ezt megelőzően, és milyen különleges módokat használtak arra, hogy illatosak legyenek? A történészek tudják a választ!


A Live Science szemlézte azt a tanulmányt, melyből kiderül, hogy a szappan feltalálása előtt évszázadokon keresztül egyedül vizet és a gőzt használtak az emberek tisztálkodásra. A portál információi szerint az első gőzfürdőt valamikor az időszámításunk előtti 1900-as évek körül kezdték el használni, ebből a korból maradt fent az egyetlen ősi fürdő lelete is a pakisztáni Mohendzsodár területén.

És bár a mai szappanok összetevői között – elsősorban a megfelelő illat miatt – rengeteg különleges anyagot is találhatunk, a tisztálkodási eszköz két borzasztóan egyszerű dologból áll:

olaj vagy zsír és lúg keveréke, amelyek egymással kölcsönhatásba lépve átesnek az úgynevezett szaponifikáció folyamatán.

Illusztr\u00e1ci\u00f3n egy \u00f3kori r\u00f3mai n\u0151 tiszt\u00e1lkod\u00e1sa

Az ókori Rómában már nagy népszerűségnek örvendett a szappan

Fotó: Getty Images

A szappan történetének kutatása azonban rengeteg nehézségbe ütközik, éppen az anyaga miatt.

Nehéz kutatni, hogy mikor és hol jelenhetett meg először a szappan, mert egyszerűen lebomlik. Használhatunk kémiai kormeghatározást és anyagvizsgálatot, de ehhez először is szükség van arra, hogy legyen minta, ami pedig nehezen hozzáférhető

– idézi a portál a Seth Rasmussen kutatót.

Ez is érdekelhet! A Pantheonnál is magasabb szeméthegyet építettek az ókori rómaiak

A szappanszerű anyagokról szóló legkorábbi feljegyzések nagyjából i.e. 2500-ból, Mezopotámia területéről származnak. A fennmaradt agyagtáblák azt mutatják, hogy

a sumérok vizet és valamilyen nátrium-karbonátot – főleg növényi hamuból származó port – használtak a tisztálkodáshoz.

Ugyanezekről a táblákról kiderül az is, hogy akkoriban sört és forró vizet használhattak a sebek tisztítására.

Pár száz évvel később aztán az akkád birodalom területén elkezdtek különböző növényeket is használni a szappanok készítéséhez, mint például datolyapálmát, tamariszkuszt és fenyőtobozokat.

Ezt is olvasd el! Kutatók újraalkothatták Kleopátra 2000 éves parfümjét

Kristine Konkol kémikus szerint az ősemberek valószínűleg teljesen véletlenül jöttek rá a szappankészítés fortélyaira.

Nincs nagy különbség az ókori és a mai szappanok között, ami az alap összetevőket illeti. A szappan egyébként is borzasztó könnyen előállítható. Ha például zsíros edényt súrolunk nagy hő mellett és közben növényi hamuval keverjük, máris előállítható. Minden bizonnyal az őseink is valamilyen teljesen más folyamat végzése során fedezték fel, hogy képesek szappant készíteni

– idézi a kutatót a portál.

A figyelmetekbe ajánljuk