Szexuális jelenet egy pompeji freskón
Fotó: Shutterstock

A megtalált freskókon ábrázolt jelenetek a szakértők szerint sokszor csak a lakók vágyait tükrözték

Pompeji fürdőfreskói engednek betekintést az ókori római romantikába

Az ókori Róma életét sok tekintetben ismerjük, köszönhetően a fennmaradt művészeti alkotásoknak, iratoknak és a korabeli törénetírók beszámolóinak. Azt is tudjuk, hogy a rómaiak egészen másként vélekedtek az erotikáról és a szexről, mint a mai kor embere. Pompjiben pedig most olyan ábrázolásokra bukkantak, amelyek még mélyebb betekintést engednek abba, hogyan is gondolkodtak a testiségről az ókorban.



Az IFL Science számol be arról az ásatásról, melynek során Pompeji külvárosában fedeztek fel különböző falfreskókat. Az ókori város mindig is különös értékkel bírt a történészek szemében, hiszen az egykori vulkánkitörés miatt gyakorlatilag szinte minden érintetlenül fennmaradt a területen a településből.

Épp ezért bukkanhattak most rá a nem mindennapi freskódarabokra, amelyek különleges jeleneteket ábrázolnak. Az alkotásokat a külvárosi fürdőterületen találták, ami egyébként annak idején közkedvelt találkozóhely volt a rómaiak számára. Két hideg-, egy meleg- és egy forróvizes fürdő várta a vendégeket, akik a háromszintes épületben kapcsolódtak ki.

Erotikus jelent egy pompeji fresk\u00f3n

Az erotika a rómaiak idejében teljesen mást jelentett, mint ma

Fotó: Shutterstock

Az itt talált freskók pedig kifejezetten olyan pillanatokat örökítenek meg, melyeket az idelátogató rómaiak a fürdőben végeztek – és ezeknek mind köze van az erotikához.

Bár manapság hajlamosak vagyunk úgy gondolni a rómaiakra, mint akiknek bármi belefért a szex terén, a történészek szerint komoly szabályok és etikett kötötte őket is.

Ez is érdekelhet! Több ezer éves viking leletet találtak Norvégiában

Annak idején például a férfiak részéről nemcsak természetes, de elvárt is volt, hogy más férfiakkal szeretkezzenek. Ám mindezt csak úgy, hogy megőrizték az „aktív” szerepüket – ezzel is erősítve a férfiasságukat. Ha azonban ennek az ellenkezőjére vágytak, akkor elvesztették becsületüket és tiszteletüket a közösség szemében.

Másrészt az orális szexet is egészen máshogy fogták fel, mint mi a modern világban.

Az ókori Rómában a férfiak szinte sosem elégítettek ki orálisan nőket, ugyanis ezt is „férfiatlannak” és „szentségtelennek” tartották.

Ajánljuk figyelmedbe! Kiderült, hogyan építhették az első piramist

Épp ezek miatt a portál emlékeztet, hogy elképzelhető, hogy a freskókon megjelenő jelenetek a valóságban sosem történtek meg. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy ezeken keresztül fejezték ki a vágyaikat, amiket azonban – a társadalmi elvárások miatt – sosem válthattak valóra.

A figyelmetekbe ajánljuk