A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

Mind mások vagyunk, de kevés kivétellel mindannyian szeretjük a kertet. Gyermekkorunk mindennapjaiban a természet mindenütt körülvett bennünket, felnőtt, városi emberként azonban egyre inkább érezzük a hiányát. A kerti pihenés feltölt, a növények, a természet közelsége, a szabad tér megsokszorozza a pihenésre szánt idő élményét, elemel a hétköznapokból valahová, ahol jó lenni. Tanuljuk meg hát újra értékelni a fák, a zöld jelenlétét a mindennapjainkban, térjünk vissza a kertbe, és hagyjuk, hogy inspiráljon, feltöltsön vagy épp segítsen elcsendesednünk!


Te mire használod a kerted, a teraszod? Pihenésre, kikapcsolódásra? Vagy alkotáshoz, bulikhoz? Különbözőek vagyunk, más és más igényekkel. Sárközi Ákosnak például fontos, hogy a teraszon is profi módon főz­hessen, Soós Nóra festőművésznek ihletet ad a kertje, Pataki Ági pedig a balatoni házában tud leginkább feltöltődni. Mind mások, de mind szeretik a kertet – és most el is mesélik, miért!

​„A kertem inspirációt ad” – Soós Nóra

Soós Nóra festőművész szinte mindenben festészetet lát – otthona, kertje pedig nemcsak ihletet, de zöld oázist, gyermekei játszóterét vagy éppen közösségi teret is nyújt számára.

Mindig is kertes házban éltél vagy inkább régi vágyad vált valóra egy ilyen otthonnal?

Gyerekkoromban egy csodálatos kertes házban nőttem fel a Vas megyei Vépen. Édesapám és a ma már kertészmérnök bátyám folyamatosan gondozták, ápolták, szépítették a kertünket, mely már akkor inspirálóan hatott esztétikai érdeklődésemre, nem beszélve a csodás Erdődy kastélyparkról, melynek szívében éltünk… Később a férjemmel, Győri Márton festőművésszel Újlipótvárosban kezdtük el a közös életünket, de a gyermekeink megszületésével egyre jobban vágytunk egy nyugodtabb, csendesebb környezetre – és saját kertre. Végül nyolc éve Pasaréten sikerült olyan otthont teremtenünk, amely elmélyültebb légkörével tud hatni a festészetre, de a családi élethez is kellő nyugalmat biztosít. Azóta igazi pasaréti lokálpatrióták lettünk. Tavaly abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy ki is tüntetett minket a II. kerület, amire nagyon büszkék vagyunk!

Ezek szerint a külső tér központi szerepet játszik az életetekben?

A kert és a terasz a megpihenés, a feltöltődés és a társasági, baráti élet színtere számomra. Emellett egyfajta közösségi térként is működik, hiszen minden évben egyszer, nyár elején megnyitjuk a műtermünk kapuit a közönség számára. Ilyenkor előfordul, hogy több százan is megfordulnak nálunk.

A műveid és az egyéniséged alapján biztosan színes a kertetek.

A színek mindenhol jelen vannak az életünkben, természetesen a kertünkben is. Az egyik kerti lépcsőnkön egy valódi betonfestmény is megjelenik, Marci egyik régi műve. De a növényeink között szobrok is színesítik a hangulatot. Talán kissé bohémabb a mi kertünk, mint amit sokan megszoktak itthon, de nekünk ez így otthonos és inspiratív.

Előfordult már, hogy ihletet adott egy virág, növény, kint eltöltött pillanat?

Persze! Engem főleg a teraszunkon szervezett nagy vacsorák, borozgatások, közös élmények inspirálnak igazán, de előfordul, hogy az épp virágzó hortenzia vagy a lila akác színe indít el bennem egy képi ötletet, hiszen a műterem földig futó nagy ablakain keresztül közvetlen kapcsolatom van a kerttel.

Milyen szempontokat vettetek figyelembe a külső tér kialakításánál?

Főképp a kényelem és a praktikum inspirált, az hogy a gyerekek és a barátaink minél otthonosabban érezzék magukat. Nekünk ez fontosabb, mint a trendeknek való megfelelés. Szeretjük, ha élet van a kertünkben.

Számodra fontos a stílus, az esztétika. Ez hogyan köszön vissza a hétköznapjaidban?

Azt szoktam mondani, hogy egy festő akkor is fest, ha épp nem fest. Én bizonyos értelemben mindent festészetnek látok és ebben van valami szórakoztató játékosság is. Rengeteg könyv és szép tárgy vesz minket körül, ezek mélyén pedig mind ott bújik az életünk egy-egy története.

Milyen egy ideális napod?

Ha viccelni akarnék, azt mondanám: két gyerek anyukájaként ez csak ábránd számomra. Másrészt viszont nagyon szerencsés vagyok, hiszen a hivatásomnak élhetek, így tulajdonképpen minden napom a maga tökéletlenségével együtt is boldog.

„Ahogy kint, úgy bent” – Sárközi Ákos

Sárközi Ákos séf és családja épp most költöznek új házba, így minden adott ahhoz, hogy saját életmódjuknak megfelelően alakítsák ki otthonukat. Céljuk, hogy a belső és külső terek egységes stílust közvetítsenek.

Aki követ téged valamelyik social media platformon, az jól láthatja, hogy igen aktív nálatok az élet a kertben.

Igen, a kert számunkra mindig is az otthon szerves része volt, a ház meghosszabbítása. Az új házunkban még zajlik a felújítás, de azt már most elárulhatom, hogy a kertünk lesz az a hely, ahol megnyugvásra lelhetünk egy hosszú nap után. Nagy a család, három gyerek, négy kutya, természetesen az ő igényeiket is figyelembe vesszük.

Az előző házatokban profi nyári konyhád volt felépítve odakint, ez az új lakóhelyen is így lesz?

Mindenképpen. Egyértelmű volt, hogy a kinti konyhát egy az egyben átköltöztetjük. Imádok grillezni, a legjobb, mikor mind együtt vagyunk, a család, barátok megtöltik a kertet, én pedig sütögetek nekik. Mindehhez olyan konyhát álmodtam meg, amely tökéletesen alkalmas sok ember fogadására, sőt: akár forgatásokra is.

Ha már a grillezést említetted, biztos vagyok benne, hogy van valamilyen specialitásod ebben a műfajban is.

Több is van! Kicsit másként tekintek a grillezésre, mint a legtöbben, nemcsak húsokat, nyársakat, zöldségeket grillezek, hanem süteményt, például pitéket is sütök a grillen. Nagyon menő, mikor felnyitod a grill tetejét és ott gőzölög egy frissen sült almás pite!

Feleséged, Sárközi Éva festőművész, te pedig konyhaművészettel foglalkozol, elképzelésekben, kreativitásban így nincs hiány, de mégis, milyen kritériumoknak kell majd megfelelnie a kinti térnek?

Mindkettőnk számára fontos az esztétikum, a látvány. A letisztult színeket, formákat kedveljük, mindemellett az egyediség és a magas minőség is lényeges számunkra. Úgy szeretnénk kialakítani a kertet, a teraszt, hogy stílusában azonos legyen a házzal. Első körben finom pasztellszínekkel dolgozunk, az önazonosságot pedig Évi festészete, az ő vibráló színei jelentik majd.

Mondhatjuk, hogy számotokra a terasz nemcsak kikapcsolódásra szolgál, hanem valamilyen szinten munkatér is?

Sok időt töltünk odakint, így természetes, hogy nem csupán pihenünk odakint. És bár a kertnek a kikapcsolódás az elsődleges funkciója, és ehhez igyekszünk megteremteni a lehető legjobb feltételeket, fontos, hogy alkotni is tudjunk – nekem erre ott a konyhám, Évinek pedig szintén lesz egy kis zuga, ahol zavartalanul, természetes fénynél festhet. Így lesz teljes a kép.

​„Szükségem van feltöltődésre” – Pataki Ági

Pataki Ági filmproducer, modell, üzletasszony szabadidejének minden egyes percét kihasználja, méghozzá a számára legértékesebb módon – a kertben is.

Többször nyilatkoztad már, hogy számodra kiemelten fontos az énidő, amikor kikapcsolódsz.

Igen, ma már tudatosan törekszem arra, hogy megteremtsem a saját kis időmet, amelyre nagy szükségem van a belső egyensúlyom megtartásához. Nem mindig volt ez így, sokáig nem merült fel bennem, hogy pihennem kellene, de aztán rájöttem, ahhoz, hogy a maximumot ki tudjam hozni magamból, elengedhetetlen a kikapcsolódás. Rengeteg feladatom van, sok felkérést kapok, nem is tudok mindegyiknek eleget tenni, ezért is volt szükséges felállítani a határokat.

Mi jelenti számodra az ideális kikapcsolódást?

Egyértelműen a Balatonnál eltöltött idő. Van ott egy házunk, ahova minden héten lemegyünk, télen-nyáron. Megfigyeltem, hogy ha itt maradunk a városban, akkor mindig akad valami tennivaló, jövök-megyek, dolgokat intézek, nem sikerül pihennem. A Balatonnál viszont mintha a vérnyomásom is rögtön lejjebb menne. Ilyenkor átadjuk magunkat a semmittevésnek, igyekszünk nem dolgozni, sok időt tölteni együtt, meglátogatni az ismerősöket. A ház egyébként gyönyörű táj közepén fekszik, fenséges a látvány, ami elénk tárul, órákig lehet benne gyönyörködni.

Az időtök jó részét ezek szerint kint töltitek?

Igen, abszolút a kültérre koncentráltunk. A terasz és a kinti tér is úgy lett kialakítva, hogy illeszkedjen a természetes környezetbe. Szelíd pasztellszíneket használtunk, mint a bézs, a szürke vagy a fehér. Emellett pedig a kényelem és a praktikum is fontos szempont volt. Szeretjük a letisztult formákat, a naturális anyagokat, a klasszikus, időtálló stílust. Gyakorta látjuk vendégül itt a családot, a barátokat, és még egy dolgot szeretnék kiemelni: a kert abszolút kutyabarát. Bentley, a kutyánk szinte minden idejét kint tölti, és mivel ő családtag, az ő igényeit is figyelembe vettük a kert kialakítása során.

Az aktív pihenés híve vagy?

Teljes mértékben. Régebben sokat futottam a szabadban, ezt mára intenzív gyaloglásra cseréltem. Rendszeresen kijárok a kutyával, egy-két órás túrázás után mindketten elfáradunk, de fel is töltődünk. Bentley most is itt toporog és várja, hogy elinduljunk. Nagyon szeretek kertészkedni is, órákig el tudok szöszmötölni a növények között. A legtöbbet mégis az ad, amikor együtt lehetek a férjemmel, a fiammal, a kutyámmal, a velük töltött idő a legértékesebb számomra.

A kerti élet elhivatott támogatója a Tectona Grandis Kertberendezés.

A figyelmetekbe ajánljuk