Egy ókori rom.

Illusztráció.

Egy felbecsülhetetlen értékű mozaikot találtak a háború romjai alatt

Közép-Szíriában egy 1600 éves, gyakorlatilag sértetlen római kori mozaikot fedeztek fel.


A 20 x 6 méteres mozaikot egy Al-Rastanban található épület alatt találták meg, amely a polgárháború idején 2018-ig a lázadók kezén volt.

A mitikus jeleneteket, köztük a trójai háborút ábrázoló mozaik állítólag a legritkább a maga nemében.

Szíria számos régészeti kincse megsérült a több mint egy évtizedes háború után. A legújabb leletet azonban a konfliktus 2011-es kezdete óta a legfontosabb felfedezésnek nevezik.

Ami előttünk áll, az egy olyan felfedezés, amely világviszonylatban is ritka

– mondta Hamman Saad, a szíriai Múzeumok és Régiségek Főigazgatóságának egyik vezető tisztviselője az Associated Pressnek.

Hozzátette, hogy a mozaik rendkívül részletgazdag, és a mű a római Neptunusz tengeri istent és 40 szeretőjét ábrázolja, valamint Herkulest, amint megöli Hippolütta amazon királynőt.

Al-Rastan a lázadók fellegvára és heves harcok színhelye volt, amíg 2018-ban a szíriai kormányerők el nem foglalták azt.

Szíriát a régészek egy valódi kincsesbányának tartják, mivel itt található az ókori civilizáció néhány legjobban megőrzött emléke, köztük a damaszkuszi Omajjád mecset és az ókori Palmüra városa.

A polgárháborúban azonban sok mindent elpusztítottak vagy kifosztottak. 2015-ben az Iszlám Állam lerohanta Palmürát, és óriási pusztítást okoztak a városban. A káosz a kisebb tárgyak, például érmék és szobrok feketepiacát is táplálta.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk