Titkos katonai létesítmény bújik meg a Gellért-hegy gyomrában: a Sziklaközpont története

Titkos katonai létesítmény bújik meg a Gellért-hegy gyomrában: a Sziklaközpont története

Manapság barátságos kertvárosi környékként gondolunk a Gellért-hegyre, pedig a második világháború idején kulcsfontosságú katonai intézmény működött itt. Bemutatjuk a budapesti Sziklaközpont történetét.


Kevesen tudják, de a Gellérthegynek nevezett városrész tulajdonképpen két hegyből (vagy inkább dombból) áll.

A 235 méter magas Gellért-hegyet természetesen mindenki ismeri, a Citadella vagy a pálos sziklatemplom a külföldi turisták számára is kötelező látnivaló.

A Kis-Gellért-hegy kissé nyugatabbra, közvetlenül a BAH-csomópont mellett található, szabad szemmel nehéz is elkülöníteni méretesebb „testvérétől”.

A mai kertvárosi környék csak a múlt század második felében alakult ki, azt megelőzően katonai központ működött a hegy gyomrában

– írja a Helló Magyar.

Ez is érdekelhet: A 4 legjobb budapesti helyszín, ahol gyönyörködhetsz a cseresznyevirágzásban

A Sziklaközpontot – becenevén: a Sziklát – még a két világháború közötti időszakban kezdték el építeni. A létesítmény a második világháborúban légvédelmi központ volt, innen irányították a magyar vadászrepülők szövetséges bombázók elleni bevetéseit. Budapest ostroma idején pedig a németek kórházként és raktárként használták a komplexumot.

Gell\u00e9rt-hegy, Budapest

Gellért-hegy

Fotó: Shutterstock

A Sziklaközpont igazi jelentőségét azonban a hidegháború évtizedeiben nyerte el: az Országos Légvédelmi Központ (ORLÉKÖZ) használta a létesítményt, melyet atombiztossá alakították át.

Az 1960-as évektől kezdve a komplexum katonai szerepe fokozatosan eljelentéktelenedett.

A Szikla pontos kiterjedése ma sem ismert, de az bizonyos, hogy az építmény összeköttetésben áll a Sas-hegy mélyén megbúvó bunkerral.

Nem kevésbé rejtélyes a Kis-Gellért-hegyen található RISZ nevű ház eredete sem: a mai napig nem tudni, mit takarhat a rövidítés. Az épületet később az állami légitársaság, a Malév vette használatba.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 4+1 csodás úti cél, ahová hálókocsin is utazhatsz Budapestről

Egyszerű földi halandónak szinte lehetetlen bejutni a Sziklaközpontba. A bunkerrendszer a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálathoz tartozik, a szervezet pedig nem osztja meg információit a széles nyilvánossággal.

A figyelmetekbe ajánljuk