Clark Gable színész, aki Rhett Butlert alakította az 1939-es Elfújta a szél című filmben, Margaret Mitchell regényének egy példányát olvassa, amely alapján a film készült.
A korszakalkotó regényekről hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy egyenes volt az útjuk a világsikerig, ám a valóságban a később közkedvelt művek szerzőinek nagyon keményen kellett lobbizniuk azért, hogy valaki felkarolja az alkotásukat. Az alábbi cikkben öt olyan könyvet mutatunk be, amit a kiadók először elutasítottak.

Elfújta a szél

Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regényének kéziratát majdnem 40 kiadó utasította vissza, mielőtt végül a polcokra került. Ez utólag azért is érdekes, mert az Elfújta a szél kiadás után azonnali és hatalmas sikert aratott, a népszerűsége pedig a későbbiekben is megmaradt.

Egy nemrégiben végzett Harris-felmérés szerint a regény a Biblia után a második legnépszerűbb könyv az Egyesült Államokban.

\u200bMargaret Mitchell Pulitzer-d\u00edjas reg\u00e9nye, az Elf\u00fajta a sz\u00e9l

Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regénye, az Elfújta a szél

Rick Eglinton, Toronto Star via Getty Images

Moby Dick

A kiadók éveken keresztül elutasították a könyvet, mert úgy gondolták, hogy hosszú és régimódi. Miután nehezen sikerült kiadatni, nagyon kevés példányt nyomtattak és még annál is kevesebbet adtak el belőle. A mű szerzője, Herman Melville élete során a remekművét szinte alig ismerték, ám az író halála után az emberek felfedezték maguknak, és a regény a későbbiekben meghatározta az irodalomtudomány irányát.

\u200bHerman Melville Moby Dick c\u00edm\u0171 reg\u00e9nye

Herman Melville Moby Dick című regénye

Buyenlarge, Getty Images

Harry Potter

J.K RowlingHarry Potterét több mint tízszer utasították vissza a különböző kiadók.

Csak azután jelent meg és vált nemzetközi szenzációvá, hogy az egyik ügynökség vezetőjének lánya szabályosan beleszeretett Harry kalandjaiba és nehezen meggyőzte édesapját arról, hogy érdemes foglalkozni ezzel a művel.

A többi innentől kezdve már történelem, az azóta megjelent nyolc könyvből eddig 450 millió darabot adtak el, és a megfilmesítés is remekül sikerült, mivel a Harry Potter-széria a filmtörténelem legjelentősebb adaptációi közé tartozik.

\u200bJ.K Rowling sz\u00e9ri\u00e1j\u00e1nak els\u0151 k\u00f6tetet, a Harry Potter \u00e9s a b\u00f6lcsek k\u00f6ve

J.K Rowling szériájának első kötetet, a Harry Potter és a bölcsek köve

Justin Sullivan, Getty Images

Twilight

A Twilight már egy hónappal megjelenése után az 5. helyig jutott a New York Times bestsellerlistáján és a sikere azóta is töretlen. Mielőtt azonban ez az elképesztően sikeres regény meghódította volna a világot – és később a mozivásznakat is –, a mű szerzőjét, Stephenie Meyert 15-ből 14 kiadó elutasította, a Little, Brown and Company nevű cég végül azonban felkarolta a művet. Nagy valószínűséggel a vállalat vezetői azóta is dörzsölik a tenyerüket, amiért ilyen jó bizniszt csináltak.

\u200bStephenie Meyer Twilight c\u00edm\u0171 tril\u00f3gi\u00e1j\u00e1nak els\u0151 r\u00e9sze, az Alkonyat

Stephenie Meyer Twilight című trilógiájának első része, az Alkonyat

Libri

Lolita

Vladimir Nabokov remekművét annyi ügynökség utasította el, hogy több sikeres íróhoz hasonlóan ő is az Egyesült Államokon kívül kezdett el kiadókat keresni. Amikor a Lolitát végül mégis kiadták Amerikában, azonnal bestseller lett. A könyvből több film is készült, az egyiket például Stanley Kubrick rendezte. A Modern Library a negyedik helyre sorolta a művet a „100 legjobb regény" listáján.

A v\u00e1s\u00e1rl\u00f3k a londoni Charing Cross Roadon tal\u00e1lhat\u00f3 Foyles k\u00f6nyvesboltban Vladimir Nabokov Lolita c\u00edm\u0171 m\u0171v\u00e9t b\u00f6ng\u00e9szik a megjelen\u00e9s \u00e9s a kiad\u00e1s ut\u00e1n.

A vásárlók a londoni Charing Cross Roadon található Foyles könyvesboltban Vladimir Nabokov Lolita című művét böngészik a megjelenés és a kiadás után.

Hulton-Deutsch Collection,CORBIS/Corbis via Getty Images)


A figyelmetekbe ajánljuk