Shakespeare előadása

Shakespeare előadása

600 éves titkos ajtóra bukkantak egy angliai színházban, ahol Shakespeare is fellépett

A boltívet egy régészeti vizsgálat során fedezték fel, a szakértők szerint az ajtónyílás már Shakespeare idején is létezett, amikor a drámaíró a színházban lépett fel egy társulattal.


Lenyűgöző felfedezésről számolt be az Euro News, a cikk szerint egy nagyjából 600 éves titkos ajtónyílást fedeztek a St. George Guildhall műemlékvédelem alatt álló épületben, melyet 1410 és 1420 között építettek a norfolki King’s Lynnben. A színház amiatt is híres, hogy a világhírű drámaíró, William Shakespeare a feljegyzések szerint ezen a színpadon is fellépett. Az ajtónyílást először egy furcsa formának hitték a régészeti kutatás során, majd alaposabb vizsgálatnak köszönhetően jöttek rá, hogy valójában egy titkos szobába vezető nyílásról lehet szó.

A St. George Guildhall kreatívigazgatója, Tim FitzHigham szerint elképesztő a felfedezés, amely a szakértők szerint 600 éves lehet. Elméletük szerint az ajtó egy titkos szobába vezetett, ahol a színészek, köztük Shakespeare, nyugodtan öltözhettek és ahol az előadás során használt kellékeket is tárolták.

A Guildhallban a feljegyzések szerint először 1445-ben adtak elő színdarabot, később igen népszerűvé vált a vándortársulatok számára. Egy friss kutatás szerint – melyet Matthew Woodcock, az East Anglia Egyetem professzora készített – Shakespeare 1593-ban lépett fel a Pembroke's Men Erzsébet-korszakbeli játszótársulattal.

A figyelmetekbe ajánljuk