Shakespeare arcképe egy könyvben
Jack Jewers filmrendező – egy mérnökcsapat segítségével – a világűrbe jutatta a Shakespeare portréját. Az akció hátterében elég fontos évforduló áll.

1623-ban gyűjtötték össze és adták ki először Shakespeare 36 színpadi művét egy köteten, vagyis egy fólión belül, mely a legnagyobb könyvforma. Ez azért is számított akkor nagy lépésnek, mert mindebből 18 írás még kiadatlan volt ebben az időben. Az idén 400 éves kiadvány tehát sokban hozzájárult ahhoz, hogy ennyi Shakespeare-darab messze földön ismert legyen.

Ezt is olvasd el! Miért gondolják sokan azt, hogy nem Shakespeare írta a műveit?

Az évforduló alkalmából Jack Jewers, BAFTA-jelölt brit filmrendező figyelemre méltó dologra vállalkozott: a világűrbe küldte a történelem egyik leghíresebb angoljának a portréját. A fotó mellett a fellőtt csomagban Shakespeare Szentivánéji álom című drámájából egy szövegrészlet is megtalálható.

A sheffieldi Sent Into Space cég csapatának segítségével a portrét egy meteorológiai ballonra erősítették, majd a Föld felső légkörébe juttatták.

Shakespeare, az egyetemes drámaíró portréja, akinek a munkássága szerintem valóban mindenkihez szól, háttérben az űrrel, a Föld görbületével. Mi lehetne ennél méltóbb módja annak, hogy megünnepeljük emberi tapasztalataink egyetemességét, és azt, hogy 400 éven át hogyan ragadtak meg sokunkat ezek a csodálatos szavak?

mesél ötletének indítékáról a filmrendező.

Ezt is nézd meg! Öt szóból kitalálod, melyik Shakespeare-műről van szó? Kvíz!

Most is, mint akkor, a társadalom mélyen megosztott. A párhuzamok hátborzongatóak, és Shakespeare szavai most minden eddiginél frissebbek, még erőteljesebben szólnak ennyi idő után hozzánk

– tette még hozzá Jewers.

A direktor az akción kívül még legforgatott hat rövidfilmet, amelyek mindegyike Shakespeare konikus beszédeit dolgozzák fel. Ezek a mozgóképes alkotások november 8-án kerülnek bemutatásra Londonban.


A figyelmetekbe ajánljuk