egy rolex karóra fehér háttér előtt

A Rolex Watchmaking Training Center, amely 2023-ban nyílt meg a texasi Dallasban, most jelentette be első tanfolyamát. Az intenzív kurzus az óraipar fellendítésére tesz kísérletet, ezért teljesen ingyenes lesz, írja a Robb Report.


Az első, 18 hónapos, díjmentes tanfolyamot kilenc, több évtizedes tapasztalattal rendelkező oktató vezeti majd, akik az intenzív technikai képzést komoly elméleti keretek közé helyezik, hogy a hallgatók minél mélyebben elsajátíthassák az órakészítés fortélyait. A kurzus emellett rengeteg gyakorlati munkát is tartalmaz, hat hónap például csak óraszervizelésnek lesz szentelve. A svájci óragyártó szerint ez a másfél év felkészíti majd a hallgatókat egy sikeres és kifizetődő karrierre.

Az első tanfolyam 2024 szeptemberében kezdődik majd, és a terv szerint minden év márciusában és szeptemberében további kurzusok indulnak. Minden képzés záróvizsgával végződik a Rolex genfi központjában, a sikeres diákok pedig a cég észak-amerikai szervizhálózatában kaphatnak állást.

Az ingyenes képzés ötlete elsőre érthetetlennek tűnhet, pedig az összes nagy óragyártó cég érdeke, hogy elég szakember dolgozzon a piacon. Generációkon át rengeteg mester foglalkozott óragyártással és -szervízeléssel, de a tömeggyártott kvarcórák megjelenésével az 1970-es évektől kezdve drasztikusan lecsökkent a hozzáértők száma.

A Rolex szerint az Egyesült Államokban az órakészítő iskolák száma több mint 75 százalékkal esett vissza néhány évtized alatt. Reményeik szerint az új dallasi létesítmény segít fenntartható jövőt teremteni az amerikai óragyártás számára.

Nem a Rolex az egyetlen cég, amely az utánpótlásra összpontosít. A Patek Philippe például 2013-ban, Sanghajban hozta létre első független regionális intézetét, majd nem sokkal később New Yorkban, Genfben és Szingapúrban is kirendeltséget nyitott. A központok átfogó, kétéves, négylépcsős gyakornoki programot kínálnak olyan jelentkezők számára, akiknek nincs korábbi órakészítői tapasztalatuk.

A figyelmetekbe ajánljuk