régészeti ásatás
Fotó: Shutterstock

10 ezer éves edényeket fedeztek fel Kínában, sörfőzéshez használták őket

Több antik főzőedényre bukkant rá nemrég egy régészcsoport a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban található Shangshanban. A kutatók remélik, hogy felfedezésük által jobban megismerhetik a rizs erjesztésének kulturális és környezeti összefüggéseit.


A december elején közzétett kutatásban a tudósok tizenkét darab, a Shangshan-lelőhely korai szakaszából származó cserépedényt találtak, amelyeknek kora 10 évre datálható.

A leletek között különböző funkciójú edénytípusok találhatóak; egyeseket erjesztésre, míg másokat tálalásra, tárolásra, főzésre vagy feldolgozásra használhattak

– fejtette ki a tanulmány társszerzője, Jiang Leping, a kínai Zhejiang tartományi Kulturális Emlékek és Régészeti Intézet (ICRA) munkatársa.

Ezt is olvasd el! Egy kevés sörtől lesz tökéletes a házi kenyér

rizss\u00f6r ed\u00e9nyekben

A fotó illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A kutatók részletesen elemezték a fazekak belső felületén található maradványokat, valamint a fazekas agyagot és a környezetükben lévő üledékeket is.

Különösen arra összpontosítottak, hogy azonosítsák az ezekben a mintákban található apró növényi fosszilis maradványok, keményítőszemcsék és gombák forrását.

A tudósok ezek során jelentős mennyiségű háziasított rizs maradványaira, valamint apró keményítőszemcsékre, Jób könnye gabona, tritikálé, makk és liliom fosszíliáira bukkantak. A régészek azt is megállapították, hogy a rizshéjat és a rizsleveleket a fazekasság előállításához használták, amely bizonyítja a rizs meghatározó szerepét az ősi kínai kultúrában.

Ez is érdekelhet! Már honfoglaló őseink is folyékony kenyérrel lazítottak? A magyar sör története!

A tudósok megjegyezték, hogy a keményítőszemcsék az enzimek általi lebomlás és zselésedés jeleit mutatták, amely az erjedésre jellemző folyamat egyik részeleme. Találtak emellett penészgombákat és élesztősejteket is, amelyek közül néhányat jellemzően a hagyományos sörfőzési módszerekben használnak indítóanyagként.

Ebből jutottak arra a következtetésre, hogy az edényeket rizsből készült sör főzésére is alkalmazhatták.

A háziasított rizs stabil erőforrást biztosított az erjesztéshez, míg a kedvező éghajlati viszonyok támogatták az erjesztési technológia fejlődését, amely a fonalas gombák növekedésére támaszkodott

– mesélte Liu Li, a tanulmány másik szerzője. Szerinte ezek az alkoholos italok központi szerepet játszhattak a rituálékban gazdag lakomák során a korai ázsiai közösségekben.

Forrás: Independent

A figyelmetekbe ajánljuk