Ecsetek.

4 eset, amikor restaurátorok tettek tönkre felbecsülhetetlen értékű alkotásokat

A restaurálás mindig is egy nehéz szakmának számított, ebben a cikkben azonban 4 olyan esetet sorolunk fel, amikor a szakemberek jobban tették volna, ha békén hagyják a felbecsülhetetlen értékű műveket.


Szent György és a Sárkány, Estella (Spanyolország)

Világszerte számtalan Szent Györgyöt ábrázoló szobor van kiállítva, azonban a spanyolországi Estellában található műhöz egy óriási baki kapcsolódik.

Az évszázadok során ugyanis a szobor eléggé elhasználódott, ezért 2018-ban egy helyi restaurátort bíztak meg a munkálatokkal – írja a Listverse.

Ez azonban egy meglehetősen rossz döntés volt, ugyanis a férfi gyakorlatilag egy karikatúrát csinált a műemlékből, Szent György arca például rózsaszín lett – sokak szerint úgy nézett ki, mint a népszerű rajzfilmfigura, Tintin.

A projekt olyan rosszul sikerült, hogy két újabb restaurálási kört kellett eszközölni, így körülbelül 10 ezer eurós költségvetésű felújítás végül 33 ezer euróba került.

Ez is érdekelhet: 35 dollárért megvásárolt egy szobrot, később derült ki, hogy az ókori Rómából származik

Santa Barbara-szobor, Fortaleza De Santa Cruz, Brazília

A Santa Cruz da Barra nevű brazil kápolnában egy 19. századi Santa Barbara-szobor volt kiállítva, ám az évszázadok markáns nyomot hagytak az alkotáson.

Ennek okán 2012-ben a riói Museu Histórico do Exército restaurátorai fél éven át dolgoztak a szobor felújításán, a végeredményen azonban mindenki megdöbbent.

A szakemberek ugyanis az eredeti négy rétegű festék eltávolítása után egy speciális színezési eljárást használtak, amely okán a szobor leginkább egy Barbie-babára hajazott.

A bőrét ugyanis hófehérre színezték, és az arca olyan volt, mintha egy kifejezetten tehetségtelen sminkes festette volna ki.

A szoborról készült képeket EZEN A LINKEN lehet megtekinteni.

Páduai Szent Antal-szobor, Soledad (Kolumbia)

Az egyik Soledadban található templom Páduai Szent Antal-szobra sem tegnap készült, ugyanis a mű a 17. századból származik. Pont emiatt a helyi városvezetés 2018-ban úgy döntött, hogy kicsinosítják a település büszkeségét. Bár ne tették volna.

A munkálatokkal ugyanis nem egy profi restaurátort, hanem konkrétan egy festőművészt kértek fel, amivel az az egyetlen probléma, hogy a két szakma köszönőviszonyban sincs egymással.

Az eredmény a korábban említett Santa Barba-szoboréhoz hasonlít, ugyanis nem egy felújított, hanem egy „kisminkelt művet” sikerült létrehozni. Ráadásul a helyiek nagyon felháborodtak, mivel túlzottan is femininnek találták a kedvenc szobrukat.

Ocakli Ada vár, Sile, Törökország

A törökországi Sile városában található Ocakli Ada várat mintegy 2000 évvel ezelőtt a genovaiak építettek, és először őrtoronyként használták azt. Az építményt azonban 1396-ban az Oszmán Birodalom elfoglalta.

A vár 2015-ben egy átfogó felújításon esett át, ám sokak szerint egy kicsit sem hasonlított az eredeti, műalkotásként kezelt őrtoronyhoz, egyesek pedig azt feltételezték, hogy gyakorlatilag egy vadiúj építményt húztak fel.

A felújított műemlékből nem sokkal később egy mém is készült, amely azzal viccelődött, hogy a vár úgy néz ki, mint Spongyabob Kockanadrág.

Egy helyi professzor, Kemal Kutgun Eyupgiller azonban védelmébe vette a projektet:

Amit itt kritizálni kell, az az elhanyagoltság, amit a kastély a 19. század óta folyamatosan elszenvedett.


A figyelmetekbe ajánljuk